PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els regals de Nadal, un mes abans

El Black Friday s’ha consolidat com el dia de tot l’any en què els comerciants fan més caixa

Per Victoria Gómez Pérez

L’avinguda Meritxell durant l’Andorra Shopping Festival.
L’avinguda Meritxell durant l’Andorra Shopping Festival. | MARICEL BLANCHa

El Black Friday, o divendres negre, és el dia en què es dona per inaugurada la temporada de compres nadalenques. La tradició ve dels Estats Units, ja que se celebra l’endemà del Dia d’Acció de Gràcies, i és quan els americans comencen a pensar els regals que volen demanar al Pare Noel. Els comerciants més astuts van creure a principis dels anys 60 que seria un bon moment per oferir rebaixes en tots els seus productes i van llençar la iniciativa que va resultar ser un èxit rotund. Avui dia, ja és una pràctica globalitzada i ahir va arribar a Andorra per la porta gran. 

La majoria de botigues del país lluïen atractius cartells als seus aparadors que anunciaven fins al 30% de descompte. «Avui és el dia que més caixa farem sense cap mena de dubte», augurava l’encarregada d’una botiga multimarca de l’avinguda Meritxell. De fet, a primera hora del matí, els carrers eren més plens del que és habitual i alguns ja carregaven bosses. «M’he llevat d’hora per ser de les primeres a entrar a la botiga i anar directa a allò que volia», reconeixia la Paula, alhora que mostrava, per fi, l’abric que tant desitjava. Preguntada per si és una peça que realment necessitava, la noia va admetre, entre somriures, que no: «Realment no em cal, però volia aprofitar el descompte». 

I és que aquí està el truc. «La gent veu que un producte que costa 100 euros, de cop costa 70 i no s’ho pensa dues vegades: el compra», explicava  la dependenta d’una perfumeria. El fet que el Black Friday només se celebri un dia també és per pressionar psicològicament el consumidor i obligar-lo a comprar en aquell moment si després no vol gastar-se més diners. «És una estratègia de consumisme sublim», va simplifica la mateixa dependenta, qui creu que «és el moment perfecte per comprar els regals de Nadal».


Cyber Monday

Però aquí no acaben els dies temàtics de compres. Aquest dilluns arriba el Cyber Monday, és a dir, el mateix que el Black Friday però exclusiu de les compres per internet, sobretot de productes tecnològics. Durant 24 hores es podran trobar infinits descomptes en telèfons, ordinadors i electrodomèstics. «Val molt la pena, perquè aquests són productes cars i si els restes el 30%, es nota», argumentava el responsable d’una botiga d’Escaldes.


Alerta a les xarxes

Des del Grup de Delictes Tecnològics (GDT) de la Policia es va alertar ahir de les estafes que es poden patir a l’hora de comprar online. Segons el comunicat, en els pròxims dies proliferaran multitud d’enganys a la xarxa i per això recomanen fer-ho només a través de pàgines webs oficials. «Si les imatges són de mala qualitat o els textos no estan ben traduïts, desconfieu», alerten. També demanen no introduir el número de la targeta de crèdit en pàgines que no tinguin reputació global i no comprar productes a preus excessivament barats. Les marques ofereixen rebaixes, sí, però la qüestió segueix sent guanyar diners.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT