PUBLICITAT

La Seu d'Urgell

Males comunicacions i despoblament, principals problemes dels micropobles

Jordà anuncia un paquet d'ajudes per millorar els accessos als nuclis petits

Per El Periòdic

Jordà, amb lalcaldes de 'Associació de Micropobles de Catalunya.
Jordà, amb lalcaldes de 'Associació de Micropobles de Catalunya. | ACN

Les "pèssimes" comunicacions i el despoblament són alguns dels principals problemes a què s'enfronten els pobles més petits de Catalunya. Així ho ha assegurat l'alcalde de Sant Esteve de la Sarga, Jordi Navarra, en el marc de la 10a assemblea de l'Associació de Micropobles, que s'ha celebrat aquest dissabte a La Clua, un poble que pertany al municipi de Sant Esteve de la Sarga.

A l'acte hi han assistit una vintena d'alcaldes i alcaldesses d'arreu de Catalunya, dels 142 municicipis associats a l'entitat. Durant la trobada han pogut traslladar els problemes principals dels nuclis petits a la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, que ha anunciat que des del Govern es prepara un paquet de subvencions per arranjar les vies de comunicació que porten als micropobles.

El punt de trobada dels assistents a l'assemblea ha estat el municipi de Cellers, des d'on en una comitiva de cotxes, la consellera i els alcaldes i alcaldesses han pogut veure com són els accessos al municipi de Sant Esteve de la Sarga, en concret la carretera LV-9124, on hi ha una senyalització que alerta de possibles despreniments i en què hi ha trams on dos vehicles circulen amb dificultat pels dos carrils.

Despoblament i males comunicacions

Aquest recorregut s'ha fet "per deixar constància de les mancances que tenim, i que segurament comparteixen els meus companys alcaldes", ha indicat Jordi Navarra, que va perdre els seus pares en un despreniment de roques en aquesta mateixa via. El polític pirinenc també ha explicat, segons informa l'ACN, que hi ha diferents factors que influeixen en la vida dels pobles més petits i que "s'ha de buscar la manera perquè la gent hi pugui viure i guanyar-se la vida".

Per la seva banda la consellera Teresa Jordà ha afegit que el despoblament és "un risc" i es produeix quan el territori no té "oportunitats ni dinamisme", un fet que segons Jordà depèn bàsicament de les inversions. "Si no tenim un territori que bategui i que estigui ben redistribuït, no tindrem un país gran", ha apuntat Jordà referint-se a la importància de la cohesió territorial.

Per la seva banda, la presidenta de l'associació i alcaldessa de Vallfogona del Ripollès, Mari Carme Freixa, ha remarcat que la reivindicació de l'entitat és que "se'ns tingui en compte", a banda dels problemes comuns que tenen els municipis considerats micropobles.

Manca d'equipaments

L'assemblea s'ha celebrat en un local de la casa rural de La Clua, perquè tal com ha explicat l'alcalde "no tenim ajuntament perquè la teulada està malmesa". Els plens de l'Ajuntament ara se celebren a Tremp i en cas d'eleccions, els membres del consistori habiliten un espai al poble perquè puguin exercir el vot.

A l'assemblea hi han participat alcaldes i alcaldesses del Ripollès, la Garrotxa, el Moianès, la Conca de Barberà, el Maresme, el Penedès i el Pla de l'Estany, entre d'altres.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT