PUBLICITAT

Andorra la Vella

Fins a 122 nous casos de violència de gènere, 15 més que l’any passat

El Servei d’Atenció a les Víctimes rep en total 268 dones i un centenar de menors d’edat aquest any

Per Victoria Gómez Pérez

Gràfic de la violència de gènere a Andorra.
Gràfic de la violència de gènere a Andorra. | EL PERIÒDIC

El Servei d’Atenció a Víctimes de Violència de Gènere va rebre entre l’1 de gener i el 31 d’octubre d’aquest any, 268 casos. D’aquests, 122 van ser nous, 97 de prevalença i 49 de retorn. La Cap d’Àrea de Polítiques d’Igualtat, Mireia Porras, va detallar que s’anomena casos de prevalença a aquells que es van obrir en anys anteriors i actualment continuen vigents, mentre que els de retorn són els que es donaven per tancats però s’han hagut de reobrir. Com a dada positiva, cal destacar que enguany no s’ha atés a cap menor. 
Les xifres, fetes públiques ahir amb motiu del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona, demostren la tendència a l’alça que s’ha mantingut en els darrers anys al país. En tot el 2017 es van atendre 107 casos nous i 48 de prevalença, el que suposa un augment de 15 i 49 casos respectivament vers el 2018. Això, però, no vol dir que s’estigui incrementant la «criminalitat o la delinqüència» vinculada a la violència de gènere, sinó que, en paraules del ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, el Servei ha esdevingut un «referent» i cada vegada més dones decideixen acudir-hi per demanar ajuda. 

 

Dades concretes

Espot va destacar que les dades policials reflecteixen que si bé hi ha hagut un 5,5% més de detencions per violència de gènere, el nombre d’intervencions per part dels agents s’ha reduït un 25%. Així mateix, va assenyalar que també hi ha hagut un augment del 3% de denúncies posades, tot i reconèixer que encara hi ha dones que no «acaben fent aquest pas», perquè «creuen que no rebran una resposta immediata satisfactòria o per por». A més, va recordar que «sense denúncia no es pot perseguir l’agressor». En aquest sentit, Porras va destacar que de les 268 dones ateses, només 97 –un 36% del total– van denunciar enfront de les 171 que van decidir no fer-ho, per tenir un «vincle emocional» amb el seu maltractador. 187, però, sí que van decidir trencar la relació i 94 van demanar assistència al servei de justícia gratuïta. Pel que fa a l’assessorament jurídic, a escala civil, es va intervenir en 130 casos que requerien consell en relació a la separació, les guàrdies i custòdies o la pensió dels fills. D’altra banda, 94 dones van sol·licitar ajuda psicològica i 100 infants o adolescents van estar sota seguiment psicològic maternoinfantil. 

Per nacionalitats, la majoria de les víctimes eren espanyoles, seguides de les portugueses, altres (Amèrica Llatina, Àfrica i Europa de l’Est), andorranes i franceses. Porras va destacar que «la violència de gènere es dona per igual a tots els països i a escala internacional perquè no és pròpia de cap cultural ni societat concreta».

 

Mesures

El ministre va explicar que els Cos de Policia, els Bombers, el SAAS, els docents de l’UdA i els professionals del Col·legi d’Advocats i el Consell Superior de Justícia estan rebent una formació especialitzada per tal d’actuar de la millor manera possible en aquesta mena de situacions. També s’estan prenent mesures mitjançant l’educació i impulsant campanyes de conscienciació social, com les càpsules audiovisuals per a la població més jove.

Les 268 dones ateses al Servei d’Atenció a les Víctimes de Violència de Gènere van patir maltractament psicològic, a més de físic, social i econòmic o sexual. El número de telèfon gratuït 181 està disponible les 24 hores els 365 dies de l’any. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT