PUBLICITAT

La Seu d'Urgell

Alerta per la previsió de fortes ratxes de vent

Poden superar els 90 quilòmetres per hora al Pirineu

Per El Periòdic

Mapa meteorològic de demà a Europa.
Mapa meteorològic de demà a Europa. | Meteo France

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’alerta del Pla Especial d’Emergències per risc de Vent a Catalunya (VENTCAT) d’acord amb les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i per les afectacions que se'n poden derivar.

Segons els darrers informes, a partir del migdia d'aquest dilluns entrarà un episodi de fortes ratxes de vent, de component nord i oest, que afectarà el terç sud de Catalunya, especialment les comarques del Montsià, Baix Ebre i Baix Camp. Aquest front repercutirà, amb el pas de les hores, a totes les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre i podria arribar fins a les comarques del Baix Llobregat i el Garraf. Les ratxes fortes de vent, que poden superar els 90 quilòmetres per hora, afectaran, a més, totes les comarques del Pirineu i Prepirineu, especialment a les cotes altes. L'episodi meteorològic de vent s'allargarà fins demà al migdia.

Precaució en les activitats a l'exterior

Per aquest motiu, Protecció Civil de la Generalitat demana molta precaució en els desplaçaments i les activitats de lleure a l’exterior. També cal extremar la precaució en les sortides a l’entorn natural o a zones urbanes properes a arbrat, com ara parcs i jardins, per la possibilitat de caiguda de branques i arbres. En el moment de les ratxes més fortes cal evitar aturar-se a prop de murs de tancament o elements similars, que poden caure per l'efecte del vent.

També cal fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l'exterior (balcons, terrasses,...) i que puguin ser desplaçats per l'aire. A les zones urbanes cal evitar aturar-se a prop de bastides, tanques o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent. Al carrer cal extremar la prudència prop dels elements de decoració i d’il·luminació nadalenca. En els moments de les ratxes més intenses cal protegir-se sobretot d’objectes que semblin inestables i interrompre puntualment les activitats que suposin estar exposats a aquests forts vents.

Protecció Civil ha sol·licitat als ajuntaments on es preveuen les afectacions més importants que es reforcin els elements d'il·luminació nadalenca i altres objectes del mobiliari urbà, a més dels accessos a parcs i jardins i el control dels accessos al front litoral per evitar incidències greus.

Consells en els desplaçaments en cotxe

Els consells bàsics es poden trobar al web interior.gencat.cat/ventades. A més, es important seguir les indicacions del SCT en cas de conduir en situació de vent. En aquest sentit, es recomana que se subjecti el volant amb fermesa i amb les dues mans, així com reduir la velocitat. Amb molta suavitat, cal corregir les desviacions produïdes pels cops de vent per mantenir la trajectòria del vehicle. També cal ser prudents en els avançaments i mantenir les distàncies laterals adequades amb els altres cotxes. Si es condueixen vehicles de grans dimensions o amb remolc, cal extremar les precaucions perquè hi ha més risc de sortir-se de la via o bolcar.

Finalment, es demana als conductors que estiguin atents a les previsions meteorològiques i consultin les incidències viàries del Servei Català de Trànsit abans de sortir de casa.

PUBLICITAT
PUBLICITAT