PUBLICITAT

Andorra la Vella

La quota de la mútua no es rebaixa però es podrien ampliar cobertures

La comissió rebutja pagar les baixes el dia 25 de cada mes

Per Meritxell Prat

Façana de l’edifici administratiu del Govern.
Façana de l’edifici administratiu del Govern. | MARICEL BLANCH

La comissió que gestiona la mútua dels funcionaris es va reunir ahir a la tarda en una sessió llarga i tensa després de les darreres informacions fetes públiques sobre les anomalies en el cobrament de les baixes. Fonts consultades van assegurar que no hi ha «cap forat» als comptes, sinó que hi ha diners de sobres per fer front als pagaments. En aquest sentit es va insistir que si hi ha un superàvit superior al milió d’euros, el que cal és revertir-ho en els mutualistes. Com que no es va acceptar la proposta de rebaixar la quota que s’aporta, passant de l’1% del salari al 0,5%, segons les fonts, es va acordar estudiar una possible ampliació de les cobertures que tenen els partícips, com pot ser, per exemple, en medicaments.

Complements 

Una altra de les mesures que es van posar sobre la taula és la possibilitat que la mútua tingui en compte els complements salarials que sí que cotitzen a la CASS. La diferència en la cotització fa que mentre la CASS abona un import calculat basant-se en el salari total, l’aportació de la mútua es queda més curta i per tant els afectats no poden percebre el 100% del seu salari quan estan de baixa. Així, s’ha encarregat un estudi actuarial a una consultora perquè calculi l’impacte que tindria la cotització dels complements.


D’altra banda i pel que fa a la possibilitat de seguir cobrant de la mútua el dia 25 del mes en què un funcionari es troba de baixa, de moment no hi ha acord. Malgrat que els sindicats consideren que és la postura majoritària entre el col·lectiu de treballadors públics, entre els representants a la comissió aquesta postura és minoritària i es defensa cobrar el dia més proper després del de pagament de la CASS per escurçar la distància fins al 25 següent.

Anomalies 

Pel que fa a les anomalies detectades en les baixes, amb les dades actualitzades fins al 2018 a les quals ha tingut accés EL PERIÒDIC, s’han trobat 218 casos de disfuncionament. A 175 persones se les ha contactat i ja han retornat 419.946,55 dels 477.542,59 euros reclamats. Per tant hi ha 57.596, 04 euros en curs de pagament. En canvi hi ha 43 persones a qui encara no s’ha avisat i per tant hi ha 41.391,93 euros pendents d’ingressar, però que les fonts afirmen que es cobraran abans de final d’any. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT