PUBLICITAT

Andorra La Vella

Andorra presenta la seva candidatura a la Xarxa Maragda

Sorteny i el Comapedrosa formaran part dels espais naturals protegits del Consell d’Europa

Per Victoria Gómez Pérez

Mortés, Calvó i Baró durant la signatura del conveni, ahir a la tarda.
Mortés, Calvó i Baró durant la signatura del conveni, ahir a la tarda. | SFGA / C. ESTEVE

El Ministeri de Medi Ambient, el Comú d’Ordino i el Comú de la Massana van signar ahir a la tarda un conveni de col·laboració per presentar la candidatura dels parcs naturals de Sorteny i el Comapedrosa a la Xarxa Maragda de protecció de la biodiversitat del Consell d’Europa. Segons va explicar la ministra Sílvia Calvó, actualment la xarxa recull 3.500 espais protegits de 16 països arreu del continent, i Andorra podria sumar el número 17 l’any que ve. Això, oferiria als parcs del país «més visibilitat internacional» i l’assessorament directe dels experts del Consell d’Europa per lluitar contra la fragmentació dels hàbitats nacionals. A més, Calvó va detallar que l’objectiu és interconnectar els espais per «restablir, protegir i conservar la biodeversitat a escala europea» en una àrea que equival a 700.000 quilòmetres quadrats.

El conveni signat ahir a la tarda regula les obligacions que cada part haurà de tirar endavant, així com el compromís i suport oficial del Govern, ja que com va explicar el cònsol major de la Massana, David Baró, els parcs naturals «només es poden presentar a la Xarxa com a Estat». Així i tot, va admetre que van ser els comuns el què van fer un seguiment de la flora i fauna de la regió que fa uns mesos els va permetre recopilar les dades pertinents per superar la fase 1 del projecte. També són les corporacions les responsables de contractar equips tècnics que facin el seguiment d’aquests espais naturals que, «tot i que ja estan força protegits, encara s’han d’intensificar més». 

El cònsol major d’Ordino, J. Àngel Mortés, va destacar que formar part d’aquesta cooperació internacional «donarà visibilitat al territori, gràcies al valor paisatgístic i patrimonial del nostre medi natural». A més, va recordar que aquest estiu, tant Ordino com la Massana, van signar un altre conveni perquè Andorra s’adherís a Espanya i França en el Parc de les Tres Nacions, de manera que, a parer seu, la integració a la Xarxa Maragda servirà per reforçar i demostrar que «a Andorra estem al capdavant a l’hora de protegir el nostre entorn».

Tant els cònsols com la ministra es van mostrar conveçuts que se superaran les fases vinents, i van informar que pròximament els tècnics del Consell d’Europa es desplaçaran al Principat per fer les valoracions oportunes, tot i que l’acceptació oficial només «serà un formalisme». La finalitat de formar part de la Xarxa és obtenir un segell de reconeixement i prestigi científic, que no té res a veure amb una marca turística. Ambdós cònsols també van avançar que des dels comuns es restringirà cada vegada més el trànsit rodat als seus parcs. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT