PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Dakar 2019 trenca la tradició i tindrà més arena i dunes

Despres vol lluitar per emportar-se la classificació general i España és dubte a la cursa per la seva lesió

Per Miquel López-Egea

Despres i Sainz en el passat Dakar
Despres i Sainz en el passat Dakar | Dakar

El Dakar 2019 ha presentat el seu recorregut i arriba amb moltes novetats. Aquesta nova edició tindrà el recorregut més trepidant de la seva història i transcorrerà en un sol país, Perú. A més, per primer cop en tota la seva història, tindrà només deu etapes, amb un quilometratge diferent i una geografia en la qual el 70% serà d’arena i dunes. Com cada any, el ral·li comptarà amb presència andorrana.

La prova trenca absolutament amb les seves tradicions i, a causa de les circumstàncies, l’organització ha optat per crear un recorregut totalment diferent: «Cada etapa serà diferent de la del dia anterior, i això, pocs països ho permeten», va explicar el director de la prova Etienne Lavigne. Per tant, la competició es disputarà en el desert de l’Ica, partint de Lima, la capital del país i, a més, hi haurà tres seus principals que seran Pisco, San Juan de Marcona i Arequipa.

Per aquest motiu, la prova comptarà amb un gran nombre de participants, en total, 334, una xifra per sobre de la mitjana. «Serà una edició dura, s’haurà d’anar a buscar el segon i probablement tindrà tensió fins al final», destacava Etienne i recordava que l’edició tindrà 3.000 quilòmetres, xifra inferior als 5.000 habituals. Un dels altres aspectes a tenir en compte serà la navegació, un fet  que, segons Lavigne, «es convertirà en crucial».

En aquest sentit, Andorra comptarà, segur, amb dos representants: Cyril Despres i Jordi Ginesta. Com a mala notícia, aquest any, Albert Llovera tampoc hi participarà, ja que, tot i tenir alternatives sobre la taula per dur a terme el projecte, cap d’elles va fructificar i el pilot andorrà centrarà els esforços a tancar un programa de cara a l’any vinent, valorant diverses possibilitats en especialitats molt diferents. D’altra banda, Cristian España, que competiria en motos, és dubte a causa de la lesió que va patir a finals d’agost quan es va fracturar el radi a nivell distal i va patir una luxació cubital a la mà esquerra entrenant en bicicleta de descens. Així, farà pública la decisió la setmana vinent.

Despres vol ser campió

En aquesta edició, Cyril Despres competirà al Dakar amb Carlos Sainz i Stéphane Peterhansel. Els tres pilots conduiran un Mini John Cooper Works Buggy en el Mini JCW Team d’X-Raid i buscaran la classificació general de la seva categoria.

Segons va explicar el pilot a EL PERIÒDIC, «el recorregut em sembla bastant bé, encara que és molt diferent». «Anirem només a un país, serà complicat, sobretot amb la sorra i les dunes», recordava i manifestava que li agrada la idea perquè «es pot canviar la visió de la carrera». «Deu dies han provocat que tot sigui molt compacte, tot es produirà al mateix temps i pot ser molt complicat», reiterava. Per això, l’objectiu de l’organització ha estat «fer un Dakar que en deu dies sigui igual de complicat que en un de 15».

Així mateix, «l’objectiu serà sortir al màxim nivell, estic molt content de la darrera cursa que vaig fer a Marroc, on vaig ser tercer», comentava. «Els meus companys i jo buscarem la victòria, però hem d’acabar la preparació física fins a final de desembre», sentenciava.

Ginesta suma el 29è Dakar

Un altre any, Jordi Ginesta participarà en el Dakar. Ho farà per 29a vegada, en camions, fent tasques d’assistència. «Per a mi, amb els anys que porto, no em va malament descansar en una edició, però serà dur, perquè tindrà molta sorra, però no serà inaccessible com fa dos anys», comentava.

A més a més va indicar que el recorregut «permetrà una oportunitat a tothom» i que «pot ser igual o més dur que els altres anys, tot dependrà  del terreny». «Ja està bé que la navegació la facin complicada, perquè cada vegada la gent en sap més», assegurava i concloïa que l’objectiu serà «acabar, com sempre» i que «els nostres clients quedin contents, la posició ens és igual».

PUBLICITAT
PUBLICITAT