PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La polèmica entorn del preu mitjà dels lloguers fa rectificar el Govern

Cinca aclareix que les dades presentades són del 2017 i només fan referència a famílies assentades

Per Meritxell Prat, Lara Ribas

Una parella s’atura a observar els anuncis de pisos de lloguer i en venda en l’aparador d’una immobiliària.
Una parella s’atura a observar els anuncis de pisos de lloguer i en venda en l’aparador d’una immobiliària. | Sergi Pérez

El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, davant de les crítiques de la ciutadana en relació amb el preu mitjà del lloguer que el Govern va presentar el passat dimarts a la Comissió Nacional de l’Habitatge, ahir va reconèixer que «potser no vam saber-ho explicar prou bé» i va apressar-se a aclarir que la mitjana d’entre 540 i 587 euros que es va facilitar feia referència al preu dels lloguers de l’any 2017. Concretament, tal com va precisar el ministre Portaveu, Jordi Cinca, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, aquelles dades sorgien d’una enquesta que es fa anualment per saber amb què es gasten els diners dels pressupostos familiars i quina part es destina a pagar el lloguer.

Espot va assegurar que «el que es va presentar són estudis objectius i acurats que han fet tècnics i que, per tant, no tenen cap finalitat política de minimitzar la situació de l’habitatge que es viu en l’actualitat». Tot i així, va voler tranquil·litzar la població admetent que «nosaltres no donem per bones aquestes dades com a mitjanes dels lloguers actuals i encara menys dels increments que s’estan aplicant». Tot contextualitzant les xifres que han generat tanta polèmica, el ministre Portaveu va indicar que l’estudi d’on provenen només té en consideració les famílies assentades al país, en cap cas els temporers, i compta amb una mostra de 426 enquestats. «És suficientment significativa perquè sigui una dada força fiable», va sostenir Cinca en tot moment. Espot, no obstant, va subratllar que «volem millorar la fiabilitat d’aquestes dades a través de la Comissió de l’Habitatge».

Induir a l’engany

L’anunci d’uns preus molt allunyats de la realitat va derivar en crítiques molt contundents i majoritàriament en el mateix sentit. El raonador del ciutadà, Marc Vila, va apuntar que «aquestes primeres dades tenen poc valor i poden portar a l’engany perquè divergeixen molt de la situació actual». De fet, va precisar que hi ha dos elements distorsionadors. «L’estudi no distingeix per parròquies ni entre els lloguers que segueixen en vigor i els que han renovat el contracte aquest any, que estan patint augments de dos dígits, en cap cas del 0,2% o el 0,6% com van exposar a la comissió», va subratllar. «Aquesta primera exposició aporta poc a les famílies afectades», va sentenciar Vila tot assegurant que ell ja ha detectat centenars de casos i insta la gent a seguir venint a explicar-li la seva situació. 

El raonador creu que les xifres aporten poc a la situació actual i l’oposició les titlla de provocatives

El grup parlamentari demòcrata no va voler fer declaracions al respecte però des de l’oposició el conseller socialdemòcrata, Pere López, va qualificar «d’inversemblants» aquestes xifres i el conseller liberal, Ferran Costa, va opinar que el Govern ha realitzat «un exercici d’excitació amb aquestes dades provocatives». Tots dos consideren que els estudis presentats no tenen res a veure amb el mercat immobiliari actual. 

Precisament ahir el PS va tramitar una demanda d’informació sol·licitant tenir accés a l’informe presentat i al mètode de treball utilitzat per realitzar-lo. López va expressar la seva sorpresa davant la rapidesa en què s’ha facilitat aquesta informació quan «fins ara no n’hi havia cap». El conseller de Progressistes-SDP, Víctor Naudi, va manifestar-se en el mateix sentit i va assenyalar que «sobta que Estadística tregui aquestes dades amb tan poc temps». Naudi va reivindicar que «més enllà de les dades calen accions» i el conseller d’UL+ILM, Josep Majoral, va mostrar-se preocupat per la «lentitud», «ja que si després de dos mesos encara estan analitzant dades, les mesures tardaran a arribar».

Proposta de l'USdA

El secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, va voler llançar una proposta a la ciutadania davant de «l’autèntica presa de pèl del Govern volent-nos fer creure que el preu mitjà del lloguer se situa entre els 540 i els 587 euros». Ubach va suggerir que el Ministeri d’Interior i l’AGIA assumeixin la diferència entre la mitjana anunciada i el preu real que està pagant la gent per un pis de lloguer. «Que vagin a visitar el ministre Espot a veure si toquen de peus a terra d’una vegada», va etzibar el secretari general de la Unió Sindical. 

Ubach no va estalviar-se cap crítica i primer va retreure que no els hagin convidat a participar a la Comissió Nacional de l’Habitatge i després va aprofitar per recordar que «l’AGIA sempre ha negat que hi ha un problema d’habitatge i ara s’asseu a la taula amb el Govern». «Nosaltres fa més d’un any que vam denunciar la situació i Espot ens ha ignorat», va lamentar el secretari general de l’USdA tot acusant DA de «faltar la veritat». Per la Unió Sindical, la solució passa per «acotar el preu dels lloguers; i això es pot fer en 48 hores».

PUBLICITAT
PUBLICITAT