PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Un edifici saludable acollirà la nova unitat de radioteràpia

La façana respectarà l'estètica de la resta de l'hospital i tindrà un interior funcional

Per El Periòdic

Pel projecte guanyador del concurs d'idees de la nova unitat de radioteràpia.
Pel projecte guanyador del concurs d'idees de la nova unitat de radioteràpia. | SFGA

Un edifici d'una sola planta, amb una façana que respectarà l'estètica de la resta de l'hospital però amb un interior funcional. És la proposta guanyadora del concurs d'idees per a la nova unitat de radioteràpia que construirà l'executiu. Els despatxos d'arquitectes Arteks, TAIT.SA i PMMT han estat els guanyadors del concurs amb el projecte 'Connexió' i ara disposen d'un termini de vuit setmanes per presentar el projecte d'execució.

"Encara que per fora siguin iguals", ha explicat l'arquitecte d'Arteks, Gerard Veciana, "els materials són més saludables i incorporem pous de llum a l'interior perquè no faci falta tanta il·luminació artificial". Així, seguint la tendència actual de l'arquitectura, volen que l'espai esdevingui un lloc confortable i sostenible. En la proposta també es contempla que el sostre incorpori el jardí i l'arquitecte no descarta que la proposta es faci extensiva a altres parts de l'hospital. De la mateixa manera, el projecte contempla que l'edifici sigui accessible per a persones amb mobilitat reduïda, fent-lo "molt inclusiu". La construcció perveu que en un futur s'ubiqui sobre ella l'ampliació del centre hospitalari.

Dels sis projectes que es van presentar, el que més s'ha valorat és que s'hagi pensat per construir "contra la penya, evitant fent un mur de contenció, la funcionalitat i la connexió amb l'hospital", ha afirmat el ministre de Salut, Carles Álvarez. El projecte compta amb un pressupost estimat d'1.067.200 euros, que pot variar un cop el Govern disposi del projecte d'execució, ja que es detallaran les obres de manera més acurada.

Per al ministre de Salut, construir una unitat de radioteràpia al Principat suposarà un "avenç en el tractament i una mesura d'equitat", i evitarà que les persones malaltes hagin de desplaçar-se fins a Barcelona o Tolosa per rebre el tractament. Tot i que no es disposen de dades de quantes persones han de desplaçar-se cap a centres sanitaris dels països veïns, des d'Assandca paguen "uns 70 viatges per mes", ha explicat el president de l'associació, Josep Saravia, tenint en compte que cada pacient ha de sotmetre's al voltant de 20 sessions.

Un cop s'enllesteixi l'edifici, en un termini d'un any i mig segons el ministre d'Ordenament Territorial Jordi Torres, caldrà veure quin model de gestió s'aplica, ja sigui públic, privat o mixt. "Nosaltres estem treballant", ha avançat el ministre Álvarez, "però serà en la pròxima legislatura que s'acabarà decidint". Així mateix, també serà tasca del nou executiu buscar convenir amb territoris veïns, perquè la unitat de radioteràpia esdevingui "un centre de referència per al Pirineu" i alhora pugui ser rendible.

Els despatxos guanyadors han rebut un premi de 5.000 euros. El segon premi, amb una aportació de 2.000 euros, ha estat per a l’arquitecte Josep Adserà i el projecte 'CUR', mentre que el tercer premi, dotat amb 1.000 euros, ha estat per als arquitectes Pau Iglesias i Jacint Gil, que van presentar el projecte anomenat 'Evolutiu'.

Comenta aquest article

PUBLICITAT