PUBLICITAT

Andorra la Vella

Andorra diu adéu al Qualifier de la FIBA per motius econòmics

La federació organitzarà a finals d’estiu els Europeus C sub-18 amb nou equips masculins i set de femenins

Per Miquel López-Egea

Una vista des de l’aire del darrer FIBA 3x3 Europe Cup Qualifier que es va celebrar el juny passat a Escaldes-Engordany.
Una vista des de l’aire del darrer FIBA 3x3 Europe Cup Qualifier que es va celebrar el juny passat a Escaldes-Engordany. | FAB

La Federació Andorrana de Bàsquet (FAB) va anunciar ahir que renunciava a organitzar una altra edició del FIBA 3x3 Europe Cup Qualifier per motius econòmics. La prova se celebrava per Sant Joan a la Plaça Coprínceps d’Escaldes Engordany des de feia tres anys.

La FAB  havia aconseguit un acord amb la federació internacional per seguir amb el torneig durant tres anys però finalment, en paraules de Manel Fernàndez, president de la federació, «hem fet la feina interna però no ho hem aconseguit perquè no hi ha implicació del teixit andorrà» i «per tenir un esdeveniment així, cal el suport d’Andorra». En aquest aspecte, va explicar que tot i tenir el «clar suport» del Comú d’Escaldes-Engordany, que sempre s’ha deixat la pell per aquest esdeveniment i d’entitats com Andorra Telecom o Vallbanc, «l’organització mai ha pogut equilibrar els comptes». En aquest sentit, el darrer torneig es va tancar amb un dèficit de 25.000 euros, «una xifra molt elevada si tenim en compte que la subvenció que rebem és de 90.000 euros». En aquest sentit, va voler recordar que «no ens la podem jugar cada any perquè l’esdeveniment no es pot sostenir per si mateix». «Cal recordar que el dprimer any vam perdre 50.000 euros, i això encara ho arrosseguem», manifestava. 

Amb aquesta situació, per tant, Fernández va anunciar a principi de mes la renúncia a la FIBA, «una entitat que sempre ha confiat en nosaltres i que, de fet, sempre ens ha reconegut com el millor Qualifier». A més, també va indicar que un altre problema és que no sap què passarà «amb el govern que vindrà».
En aquest aspecte, l’entitat volia seguretat per tres anys i per aquest motiu, Fernández va remarcar que «perdem una oportunitat» de seguir demostrant la nostra capacitat organitzativa, «sobretot tenint en compte que l’any 2021 se celebren els Jocs dels Petits Estats». «A dins de casa costa que se’ns valori, a diferència de l’àmbit internacional, i ho diem perquè, és la realitat: La FAB no té el suport suficient per seguir fent les activitats del 3x3», sentenciava rotundament. 

Tot i les declaracions, també va deixar les portes obertes a celebrar l’esdeveniment si finalment es pogués fer amb totes les garanties requerides per l’entitat: «Renunciar no és fàcil, ens sap greu però hem de tirar endavant».

Malgrat aquesta situació, sí que va garantir que tant l’equip masculí com el femení assistiran al torneig classificatori «allà on se celebri».


Un altre cop

 Per altra banda, la Federació, per motius econòmics, també ha hagut de renunciar a la participació de la selecció masculina al Premundial de Puerto Rico i a la presència de les seleccions femenines sub-23 i sub-18 als Mundials de la Xina i de Mongòlia. Així, Andorra havia aconseguit la classificació però ha hagut de renunciar a la plaça per no poder assumir el cost de la participació en la competició. «Per nosaltres és un cop dur tot el que ha passat i la FIBA comptava amb nosaltres, però sense suport no podem treballar», indicavael director tècnic Jaume Tomàs. 

Bones notícies

Tot i aquest desastrós anunci pel bàsquet nacional, Andorra, en la modalitat de cinc per cinc, acollirà, a finals de juliol, els FIBA European Championships Division C, competició que comptarà amb nou equips masculins i set de femenins. A més, la selecció va anunciar un programa per promocionar el bàsquet femení en l’àmbit de la base. 

Finalment, pel que fa al programa de competicions internacionals de 5x5, l’absoluta masculina no farà cap competició oficial perquè no es va classificar mentre que les sub-18 participaran en els Europeus de la categoria. La sub-16 masculina també participarà en el seu respectiu Europeu.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT