PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La futura unitat de radioteràpia estarà enllestida al 2020

El projecte guanyador preveu un edifici d’una sola planta connectat a l’hospital i amb un cost estimat d’un milió d’euros

Per Lara Ribas

Plànol interior i exterior de l’edifici que acollirà la unitat de radioteràpia i que han ideat conjuntament els despatxos d’arquitectes ARTEKS, TAIT.SA i PMMT.
Plànol interior i exterior de l’edifici que acollirà la unitat de radioteràpia i que han ideat conjuntament els despatxos d’arquitectes ARTEKS, TAIT.SA i PMMT. | ARTEKS

La unitat de radioteràpia podria ser una realitat al 2020 després que el Govern hagi adjudicat la redacció del projecte i direcció de les obres de construcció als arquitectes Gerard Veciana (ARTEKS), Lluís Ginjaume (TAIT, SA) i Maximià Torruella (PMMT). El seu treball Connexió va convertir-se en el guanyador del concurs d’idees «en complir amb tots els requisits i tenir en compte una futura ampliació de l’hospital», va destacar ahir el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres. 

El projecte preveu un edifici funcional i compacte d’una sola planta que estarà connectat amb l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell a través del subterrani del complex sanitari. «S’ha valorat la funcionalitat i la connexió amb l’hospital, però sobretot la ubicació de la sala de radioteràpia, que es construirà contra la penya i permetrà estalviar la construcció d’un mur de contenció d’un determinat gruix de formigó», va ressaltar el ministre de Salut, Carles Alvarez Marfany. De fet, l’edifici estarà totalment integrat amb el paisatge actual. «Hem presentat una proposta molt continuista; a nivell formal és una petita ampliació de l’hospital, ja que la façana conserva els mateixos materials que l’equipament sanitari, però sí que hem incorporat una coberta enjardinada», va detallar l’arquitecte Gerard Veciana. 

Interior de l’equipament

Els guanyadors van assegurar que aixecaran un edifici contemporani. «Tot i que l’hospital té 25 anys i la nova infraestructura serà molt similar per fora, la tendència d’avui és fer construccions cada vegada més saludables per dins; nosaltres, per exemple, incorporarem pous de llum per estalviar en il·luminació artificial», va avançar Veciana. 

L’edifici comptarà amb una superfície d’uns 462 metres quadrats i a l’hora de dissenyar-ne la distribució s’ha distingit acuradament entre els circuits públics i privats. Hi haurà un accés que conduirà directament als ascensors de l’hospital que arriben al nivell -6 i que permeten pujar fins a la planta zero, de manera que el personal d’una i altra banda podrà canviar d’equipament sense sortir a l’exterior. «A més, serà un edifici molt inclusiu, pensat per a persones de totes les edats i des d’un punt de vista de l’accessibilitat universal», va afegir l’arquitecte del despatx ARTEKS. I cal tenir en compte que també està preparat per a una possible futura ampliació de l’hospital. 

Pressupost

Els responsables ara disposen de fins a nou setmanes per redactar el projecte executiu, per tant, no serà fins l’any vinent que s’iniciarà la construcció de la futura unitat de radioteràpia. De moment, el cost estimat ronda el milió d’euros, però els ministres Torres i Alvarez ja van advertir que poden haver-hi variacions. «La nostra previsió és d’un milió, que ja està recollit com a partida plurianual en el projecte de pressupost per a l’exercici 2019, però pot estar subjecte a canvis, tant a l’alça com a la baixa; disposarem d’un cost més ajustat quan tinguem el projecte executiu sobre la taula», va assegurar el titular d’Ordenament Territorial. «També depèn del model de gestió», va afegir el ministre de Salut. 

De fet, aquest aspecte encara està per definir. Alvarez va indicar que hi ha diversos escenaris, des d’una gestió mixta fins a una de pública o privada, però la decisió es deixarà per a la pròxima legislatura. «Totes les possibilitats estan obertes i precisament hi ha una comissió que s’encarrega d’avaluar quins són els avantatges i els inconvenients de cadascun d’aquests models», va informar el ministre sense donar cap pista de quin pot ser l’escenari seleccionat. 

Gran avanç

Ambdós ministres van coincidir a destacar que la unitat de radioteràpia representarà un gran avanç per al país. «Aquesta infraestructura suposa una mesura d’equitat per als pacients, ja que podran tractar-se aquí en comptes de desplaçar-se a Barcelona, Tolosa o altres indrets com succeeix ara», va subratllar Alvarez. Torres va reconèixer que «el fet d’haver de desplaçar-se és molt incòmode sobretot quan algú està malalt» i va posar de relleu que «era una obligació d’aquest Govern poder disposar d’una unitat de radioteràpia costi el que costi». 

El Ministeri de Salut té molt present que la massa de pacients a dins d’Andorra és crítica. Tot i que no hi ha cap xifra oficial en l’actualitat, Josep Saravia, el president d’Assandca (l’Associació Andorrana Contra el Càncer), va estimar que unes sis o set persones requereixen d’un tractament de radioteràpia a partir dels desplaçaments que cobreixen al mes des de l’associació. «A la llarga, s’intentarà arribar a acords amb els territoris veïns a qui els pugui interessar el servei sanitari que oferim», va anunciar el titular de Salut tot mostrant-se disposat a buscar pacients a fora del Principat «per rendibilitzar l’equipament i aconseguir-ne la màxima eficiència».

El president d’Assandca va destacar que «avui [ahir] és un pas en ferm després de cinc anys darrere de com fer una unitat de radiologia per donar servei als nostres malalts». Tot i tenir clar que l’edifici no es construirà en dos dies, va celebrar que «arribarà d’aquí poc i que ja podem dir que tindrem radioteràpia al nostre país». Saravia va insistir que representarà dos avantatges: «la gent no haurà de marxar a fora i podrem comptabilitzar millor quantes persones tenen càncer». 

Dos premis més

Tot i que l’adjudicació finalment va recaure en el projecte Connexió, els Ministeris d’Ordenament Territorial i de Salut van premiar tres dels sis treballs que es van presentar al concurs d’idees per optar a la construcció de la unitat de radioteràpia a l’aparcament que s’ubica al costat de l’hospital, a cavall entre les parròquies d’Escaldes-Engordany i Andorra la Vella. Més enllà del guanyador, que es va emportar 5.000 euros, el segon premi, de 2.000 euros, va ser per al treball CUR, de l’arquitecte Josep Adserà, que proposava un edifici integrat a l’existent però sense sobreposar-s’hi. I el tercer, de 1.000 euros, per al projecte Evolutiu, dels professionals Pau Iglesias i Jacint Gil, que projectaven un espai també integrat però amb una entrada transparent. 

Estadística de malalts de càncer

El president d’Assandca, Josep Saravia, ahir va lamentar un cop més que no hi hagi xifres de malalts de càncer. «Per desgràcia, només tenim la dada de mortalitat i de nous casos», va apuntar Saravia. Tot i així, va recordar que la història clínica compartida, que es troba en curs d’implementació, permetrà tenir coneixement dels pacients que estan en tractament tant aquí com a fora. Per tant, segons va projectar Saravia, «amb tota probabilitat, l’estadística real de malalts de càncer podria arribar l’any que ve». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT