PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Pas, preocupat per una possible reducció de visitants al desembre

Els comerciants creuen que si les protestes franceses no afluixen seguiran sense rebre massa clientela

Per Lara Ribas

Un grup de manifestants amb armilles grogues encén una barricada, el passat dissabte a Tolosa.
Un grup de manifestants amb armilles grogues encén una barricada, el passat dissabte a Tolosa. | AFP / Pascal Pavani

Les protestes dels Armilles Grogues per l’augment del preu del carburant a França han inundat un cap de setmana més els carrers de les principals ciutats del país veí i han provocat incomptables talls a diferents carreteres de la xarxa viària. Tot i que la intensitat de les manifestacions a l’Arieja, el departament limítrof amb Andorra, no ha estat la mateixa que en els caps de setmana anteriors, els accessos al Principat s’han vist novament afectats i, en conseqüència, els comerços i els restaurants del Pas de la Casa, que temen que la situació es perllongui durant tot el mes de desembre. 

«Els pocs visitants que han vingut al Pas de la Casa han tardat quatre hores a arribar-hi des de Tolosa, per tant, el bloqueig ha estat significatiu», va constatar en declaracions a aquest rotatiu el president d’Iniciativa Publicitària, Jean-Jacques Carrié, tot subratllant que el trajecte de la ciutat francesa a l’andorrana sol durar dues hores. Tant dissabte com diumenge la localitat fronterera va estar molt tranquil·la i els francesos que van atrevir-se a desplaçar-se fins a Andorra van fer-ho majoritàriament per anar a esquiar, coincidint que aquest era el primer cap de setmana que obria el domini esquiable del Pas de la Casa - Grau Roig.

Sense quantificar

Segons les dades de Mobilitat a les quals va poder accedir EL PERIÒDIC, entre el dissabte 17 de novembre i el diumenge 25 de novembre, l’entrada de vehicles per la frontera francoandorrana va caure pràcticament un 25% en relació amb les mateixes dates del 2017. Pel que fa a la facturació dels negocis del Pas, en canvi, el president d’Iniciativa Publicitària va assegurar que no han quantificat la reducció fruit de la caiguda de visitants francesos a la localitat fronterera. 

Tot i que el cap de setmana de més afectació va ser el del 17 i 18 de novembre, el primer que els Armilles Grogues van sortir a protestar i en què van arribar al Pas un 40% menys de turistes del que sol ser habitual en cap de setmana, els comerciants de la localitat fronterera asseguren que la caiguda de visitants s’està notant també entre setmana i tenen por que segueixi sent així durant tot el mes de desembre.

Un altre mort al país gal

Les manifestacions d’aquest cap de setmana han provocat un nou mort al sud-est de França i ja són dos els decessos com a conseqüència de les protestes dels Armilles Grogues. Aquest últim va tenir lloc la matinada de dissabte a diumenge a la N113, que uneix Bordeus amb Marsella, just a l’alçada de Raphèle-les-Arles, on un grup de manifestants havia bloquejat la carretera. Enmig d’un embús significatiu, un vehicle va topar contra el camió que tenia al davant i va rebre l’impacte d’un altre cotxe per darrere. Com a conseqüència del xoc, va morir el conductor del primer automòbil.

Malgrat que les protestes van afectar una vegada més el conjunt del territori, París va convertir-se en un autèntic camp de batalla, amb múltiples barricades, atacs al mobiliari urbà i monuments com l’Arc del Triomf, i continus enfrontaments entre armilles grogues i agents de les forces de seguretat. El Ministeri de l’Interior francès va comptabilitzar fins a 412 detinguts i 133 ferits a escala nacional. El Govern gal no descarta decretar l’estat d’emergència després dels greus incidents de dissabte a París. «Totes les mesures han de ser estudiades», va defensar ahir el portaveu de l’Executiu, Benjamin Griveaux. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT