PUBLICITAT

Andorra la Vella

El SEP reclama més recursos per millorar l’atenció a la Gavernera

El sindicat d’Ensenyament alerta que els professionals del centre «estan saturats» per la complexitat dels casos

Per Meritxell Prat

Vista de la façana exterior de la Gavernera.
Vista de la façana exterior de la Gavernera. | MARICEL BLANCH

El SEP ha fet públic el seu neguit pel funcionament del Centre d’Acolliment d’Infants la Gavernera i reclama que el Govern hi destini més recursos per garantir que els usuaris reben una atenció adequada. En una publicació a la seva pàgina de Facebook, coincidint amb la celebració del Dia mundial de la Infància, exposaven: «segons detectem en les nostres aules, el projecte del CAI necessita un reforç urgent de professionals qualificats per gestionar la realitat actual, una gestió més eficaç i una dotació pressupostària més adequada a les necessitats dels infants, i això no s’arregla fent-se la foto menjant Big Macs!».


Fonts del sindicat van indicar que la publicació mostrava certa critica pel fet que s’hagin de recollir diners d’aquesta manera per destinar a un centre que «és públic i el finança l’Estat, com qualsevol escola». En aquest sentit van explicar que des del seu punt de vista, per les situacions que han pogut copsar a través dels usuaris que assisteixen a classe, «calen més recursos», humans i econòmics. Les mateixes fonts van indicar que «hi ha bons professionals, però estan saturats. Falta coordinació per fer un bon seguiment dels diferents casos, que poden arribar a ser molt complicats». I és que segons van apuntar, «la casuística que hi ha avui entre els usuaris no té res a veure amb la que es trobava fa deu anys». «Els usuaris de la Gavernera els veiem com els alumnes en situació de major risc i amb un futur més complicat», van afirmar, tot afegint que «pensem que el centre hauria de ser la nineta dels ulls de l’atenció als infants i joves i no ho és, o aquesta és la sensació que tenim».

Suplir la família

Des del sindicat van deixar clar que «no tenim cap queixa dels educadors, són professionals amb criteri i les pràctiques són bones», però que si aquests «han de suplir el rol de les famílies que els nanos no tenen, esperem el mateix seguiment del dia a dia, controlar si agafa el bus o no, que es llegeixin les notes que se’ls posa a l’agenda», etcètera. Fins i tot, que sigui més fàcil localitzar els educadors en cas d’una urgència al centre educatiu. «A vegades truques allà i no responen o no et poden atendre perquè no arriben a tot», van exposar fonts del SEP.


D’aquesta manera consideren que potser, més enllà del nombre d’usuaris que hi ha, caldria veure la complexitat que presenta cada cas, ja que això pot requerir més hores de dedicació, per exemple. O que el fet de passar d’atendre només infants, a haver d’acollir adolescents que poden presentar problemes mentals o altres situacions complicades, obliga a disposar de més personal. «Necessitarien tenir més recursos per poder disposar, per exemple, de més hores per coordinar-se», van remarcar les mateixes fonts. Així reclamen que el Govern compleixi amb les obligacions que li toquen i destini els recursos necessaris al centre d’acolliment. «L’Estat és qui ha de cobrir aquestes necessitats, és un servei públic i detectem petites anomalies que no haurien d’estar passant», van assenyalar.


En aquest sentit, des del sindicat es va indicar que en un moment en què s’està discutint el pressupost per a l’any que ve, «potser seria el moment que des de tots els partits es posessin d’acord en aquest tema». I és que no és que els sembli malament que es facin accions solidàries per a recaptar fons per a la Gavernera, però des del seu punt de vista, «la primera garantia hauria de venir de l’àmbit estatal», recordant una vegada més que en cap cas es tracta d’un centre privat. 

Queixes d’algunes famílies i fins i tot una querella per maltractament al centre

La reclamació del SEP arriba després d’uns mesos en què la Gavernera es va convertir en el centre d’atenció a causa de la denúncia d’una família que ha acabat amb una querella per maltractaments contra dues educadores. El cas va esclatar a principis del mes de setembre quan el Govern va admetre que s’estaven investigant dos casos d’ingesta de pastilles al centre. Una de les menors afectades, que pateix un retard mental lleu, va haver d’estar ingressada uns dies a l’hospital. La noia va agafar les pastilles en una visita al seu domicili familiar, si bé amb anterioritat ja havia protagonitzat episodis reiterats d’ingesta de pastilles, fins i tot agafant-les del mateix centre. La família, però, va denunciar que el tracte que rebia la menor al CAI no era adequat i que ja s’havien trobat en altres situacions de conflicte que, sempre segons la família, es podrien entendre com episodis de maltractaments. És per això que finalment van presentar una querella contra dues educadores. Una querella que la Batllia va admetre a tràmit a finals d’octubre i que s’hauria d’estar instruint després que la família ratifiqués la denúncia. 

El Govern sempre ha negat les presumptes negligències al centre i ha defensat l’actuació dels professionals que hi treballen. A més, es va recordar que amb anterioritat la Batllia ja havia arxivat una denúncia relacionada amb el mateix cas.

Cal tenir present que la família de la noia també estava valorant interposar una nova querella contra la direcció de la Gavernera per la darrera ingesta de medicaments, ja que es considera que els protocols no es van aplicar com tocava per evitar la situació.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT