PUBLICITAT

La Seu d'Urgell

La Taula Estratègica insta l'Estat a "accelerar" l'homologació del GPS

L'òrgan lamenta que l'Aeroport Andorra-La Seu encara no pugui disposar del sistema d'aproximació

Per El Periòdic

Reunió de la Taula Estratègica de l'Aeroport Andorra-la Seu.
Reunió de la Taula Estratègica de l'Aeroport Andorra-la Seu. | TES

La Taula Estratègica de l'Aeroport Andorra-la Seu ha acordat per unanimitat exigir al Govern espanyol que acceleri "amb la màxima urgència" els tràmits per fer possible que la instal·lació disposi d'un sistema d'aproximació instrumental amb GPS, després que els tècnics estatals que ho estan estudiant van dir la setmana passada a Andorra que el vistiplau arribarà, com a molt aviat, a final de maig de 2019; és a dir, uns tres anys després que s'iniciés la sol·licitud.

Així ho ha demanat el secretari general d'Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, aquest dimecres en la darrera reunió d'enguany, on s'ha posat de manifest la necessitat d'implantar el GPS per facilitar que els avions puguin dur a terme les maniobres d'aterratge i enlairament en condicions de poca visibilitat.

Gavín ha donat a conèixer als integrants de la Taula Estratègica de l’Aeroport d’Andorra-la Seu els bons resultats de la instal·lació, que ha tancat el mes de novembre amb un 30 per cent més d'operacions respecte al mateix període de l'any passat, ja que s'ha passat de les 3.380 de 2017 a les 4.411. “Aquestes xifres mostren el bon funcionament d'aquest aeroport que ajuda a impulsar la competitivitat del territori”, ha destacat Gavín.

Precisament, per acabar de donar l'impuls que necessita l'aeroport, un dels temes que s'han tractat durant la reunió de la Taula ha estat el de la futura implantació del sistema d'aproximació instrumental amb GPS. En aquest sentit, el secretari d'Infraestructures i Mobilitat n'ha defensat la seva posada en marxa perquè "permetrà operar a les companyies amb previsions més regulars tant a la temporada d'estiu com a la d'hivern". Gavín ha recordat que Aeroports de Catalunya va iniciar els tràmits per obtenir aquest sistema ja fa dos anys i mig i encara està pendent de la seva aprovació per part de l'Estat. 

L'altra exigència de la Taula a l'Estat és obrir les operacions a aeronaus que arribin de fora de l'espai Schengen. “Les obres per tenir l'aeroport a punt pel No-Schengen ja fa temps que estan, des del 2016, i estem pendents que es resolgui aquesta qüestió a l'Estat”, ha explicat Gavín, que creu que cal "aprofitar el potencial de l'aeroport" per a operacions comercials.

La Taula Estratègica de l'Aerport d’Andorra – la Seu està formada pel Departament de Territori i Sostenibilitat, la Delegació del Govern de l'Alt Pirineu i Aran, els ajuntaments de La Seu d'Urgell, Montferrer i Castellbò i Ribera d’Urgellet, la Diputació de Lleida, el Consell Comarcal de l'Alt Urgell, l'Associació d'empresaris de l'Alt Urgell, l'Associació d'hostaleria de l'Alt Urgell, l'Agència Catalana de Turisme i el Ministeri d'Economia Competitivitat i Innovació d'Andorra.

PUBLICITAT
PUBLICITAT