PUBLICITAT

El Consell aprova l’abaratiment de l’acomiadament a partir del febrer

Martí retreu al PS l’absència de López i el seu vot en contra en la primera regulació del dret a vaga de la història

La consellera Rosa Gili camina cap a la tribuna per intervenir davant el Consell General, ahir.
La consellera Rosa Gili camina cap a la tribuna per intervenir davant el Consell General, ahir. | Maricel Blanch

El Consell General va aprovar ahir per una àmplia majoria la modificació de la Llei laboral que permetrà, entre d’altres, l’abaratiment de l’acomiadament a partir del febrer, data d’entrada en vigor de la reforma després que seguint la petició de la CEA, els consellers hagin trobat una fórmula per postposar la data prevista a l’articulat i donar més temps d’adaptació a la nova llei a les empreses. Durant un extens debat, el Consell General va aprovar ahir tres proposicions de lleis relacionades amb els drets dels treballadors: la llei de relacions laborals, la llei d’acció sindical i patronal i la de mesures de conflicte col·lectiu. La jornada va estar protagonitzada per la consellera general del PS, Rosa Gili, qui va defensar mig centenar de reserves d’esmena, entre totes les lleis, i diversos vots particulars. El seu antagonista va ser el conseller de DA, Josep Anton Bardina, qui va defensar el punt de vista del seu grup, instigador de la reforma. Gili també va ser rebatuda, amb freqüència i contundència pel ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, així com amb acritud en alguns moments pel cap de Govern, Toni Martí, qui va recriminar els atacs personals del PS a la bancada de l’Executiu. Les tres lleis van tirar endavant només amb l’oposició del PS, SDP i Sílvia Bonet. Espot es va felicitar per les reformes assolides, «adaptades a la realitat sociolaboral del país i que tenen en compte les característiques del teixit empresarial i dels assalariats» d’Andorra. 

Rebaixa de l’acomiadament

Un dels punts més polèmics va ser l’abaratiment de l’acomiadament, tot i que Bardina va insistir en què el no causal no pateix cap rebaixa i l’afectat «continuarà rebent una indemnització de 25 dies per any treballat fins a un màxim de 365 dies». «Això no és un acomiadament lliure, ningú es queda amb una mà davant i una darrera», va insistir Bardina davant les crítiques. No obstant això, Gili va recordar que el PS va demanar al Govern un càlcul de les indemnitzacions que rebrien dos casos ficticis en el supòsit d’aplicar la llei vigent o la reformada i va explicar que  aquestes mostren que «el treballador perd entre un 13% i un 27% d’indemnització» amb la llei aprovada ahir. «Andorra no és un país fàcil per a bona part de la població i l’acomiadament no causal ho fa encara més greu». Víctor Naudi, conseller per SDP també es va sumar a la crítica de l’abaratiment de l’acomiadament perquè considera que acabarà afectant especialment els col·lectius més vulnerables i ampliarà «la bretxa entre les dues andorres».


A més, des del febrer, els empresaris podran donar el preavís d’acomiadament amb 30 dies, i no 90 com fins ara, tot i que els treballadors també podran notificar la baixa voluntària amb només 15 dies d’anticipació. Pel que fa als acomiadaments col·lectius, aquests hauran de rebre l’autorització de l’empresa, com també ho hauran de fer els contractes de menors que, a partir d’ara, podran treballar en jornades de 8 hores però restarà prohibit que ho facin en horari nocturn. La reforma laboral crea contractes inexistents fins ara, com el de relleu i continuïtat, relacionat amb les jubilacions. Els períodes de prova de tots els contractes s’amplien a un màxim de dos mesos. D’altra banda, desapareix l’escala de pagament de les hores extres i totes es retribuiran a un preu del 40% més que l’hora normal, fins a un màxim de 12 setmanals. 

Punts positius

Només l’ampliació de la baixa de maternitat a 20 setmanes va ser aplaudida per totes les forces, encara que l’oposició en bloc va assenyalar que convindria allargar-la encara més. Pel que fa a la baixa del pare o de la parella, s'amplia un dia el permís que ha de donar l'empresari (passa de tres a quatre) i la baixa assumida per la CASS s'amplia 15 dies, arribant al mes. També es va valorar positivament la creació d’un permís  no retribuït per atendre els fills malalts i l’excedència per permetre exercir un càrrec públic. 

Sindicats i vaga

El Consell també va aprovar ahir la primera regulació de vaga de la història, un text que bona part de l’oposició va considerar insuficient i triganer. Pel que fa a la llei d’acció sindical, el PS va incidir en els obstacles que aquesta posa per a desenvoluparuna estructura sindical útil. 

Modificacions destacades

Abaratiment
La rescissió de contracte, ja siguin causal o no,  costarà als empresaris fins a un 27% menys.

Preavís
L’acomiadament s’haurà de notificar 30 dies abans i la baixa voluntària, 15.

Acomiadament col·lectiu
El Govern haurà d’autoritzar una empresa a acomiadar més del 10% de la plantilla. 

Contractes
Es crea el contracte de relleu i el de continuïtat de la vida laboral, relacionats amb les jubilacions.

Teletreball
Per primera vegada, la llei regula el treball telemàtic al Principat.

Període de prova
El període de prova dels contractes s’amplia fins als dos mesos, ara és només un.

Menors
Els joves entre 15 i 18 podran fer jornades de vuit hores i treballar en horari nocturn.

Maternitat i paternitat
La baixa de maternitat passa a ser de 20 setmanes i la de paternitat, d'un mes.

Cura de fills malalts
Creació d’un permís no retribuït perquè els pares puguin tenir cura dels fills malalts. 

Hores extraordinàries
Es fixa un màxim de 12 setmanals i totes es cobraran a un 40% més del preu de l’hora normal.

Excedència
Els assalariats podran demanar una excedència per exercir un càrrec públic.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT