PUBLICITAT

Andorra la Vella

El PS acusa DA «d’obstaculitzar el dret a la manifestació»

La nova Llei de seguretat pública també regula la responsabilitat dels menors

Xavier Espot i Toni Martí, ahir, al Consell.
Xavier Espot i Toni Martí, ahir, al Consell. | Maricel Blanch

El PS, que va tenir un protagonisme notable durant el ple del Consell, va acusar DA «d’obstaculitzar el dret a la manifestació» a través de la Llei de seguretat pública que es va aprovar ahir amb el suport de la majoria, DA, UL+ILM i la consellera Sílvia Bonet. Els consellers socialdemòcrates van considerar que els requisits de preavís per a la manifestació que estableix la nova norma són anticonstitucionals, un extrem que el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va negar i va qualificar el procediment de «molt garantista». En canvi, segons el conseller del PS, Gerard Alís: «La regulació de la manifestació constitueix un no-dret, ja que requereix un procediment molt farragós i a la pràctica constitueix una obstaculització» i va argumentar-ho amb els «45 dies» d’anticipació per avisar d’una manifestació al Govern. Espot va reclamar que no es tergiversés el text i va recordar que la «llei demana un mínim de 8 dies i en cas de circumstàncies extraordinàries es pot reduir a 2. El termini màxim s’estableix en 45 dies. No digui coses que no són». 


El PS també va retreure la responsabilitat que la nova llei atorga als organitzadors de la manifestació en cas d’aldarulls i en resposta Espot va puntualitzar: «La responsabilitat principal és d’aquell qui causa danys però si els promotors tenen mitjans i formes de poder evitar aquestes lesions i no ho fan, també hi han de respondre». 

Menors

El debat al text va estar precedit per la defensa d’una reserva d’esmena a càrrec d’Alís, que proposava que les sancions econòmiques als menors per consum de droga i alcohol en via pública se substitueixin per accions educatives. El PS va considerar que les multes acabaran repercutint en les famílies dels menors, que segons han expressat, sovint tenen problemes econòmics i de desestructuració. Espot, tot i que va reconèixer aquest extrem, va indicar que sovint «no hi ha res més dissuasori que la sanció pecuniària» per fer reaccionar als pares de la responsabilitat que han d’assumir. 

Videovigilància

Una altra de les novetats de la llei és la regulació de la videovigilància al país, que va ser a bastament criticada per SDP per considerar que s’excedeix en les competències que s’atorga als comuns al respecte. Per a L’A caldria haver aprofitat l’ocasió per regular la tinença d’armes al Principat. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT