PUBLICITAT

La Seu d'Urgell

Llum verda al projecte 'Camins tradicionals dels Pirineus'

La sol·licitud econòmica al fons Feder arriba als 885.000 euros

Per El Periòdic

Camí del Parc Natural de l'Alt Pirineu.
Camí del Parc Natural de l'Alt Pirineu. | PNAP

La Diputació de Lleida, a través el Patronat de Promoció Econòmica, vol impulsar diversos projectes pel territori per tal de conservar i protegir el medi ambient i promoure l’eficiència de recursos, de manera que es fomenti el desenvolupament del patrimoni natural i cultural. Amb aquest objectiu ha donat llum verda a la sol·licitud d’ajuts del programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 per als projectes "Camins tradicionals dels Pirineus", "Camí de Sant Jaume. Xarxa de patrimoni" i "Paisatges de Ponent", per un valor de 9,9 milions d'euros.

Cadascun dels projectes té les seves característiques i zones d’influència específiques. Concretament "Camins tradicionals dels Pirineus" –que compta amb un pressupost de més de 2,1 milions d'euros– es durà a terme a la Val d’Aran, l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Solsonès i la Noguera, i consisteix en la creació d’una xarxa de camins tradicionals que permeti vertebrar les comarques pirinenques, dinamitzant l’economia dels nuclis de poblacions connectats i posant en valor els recursos naturals i patrimonials. La sol·licitud d’ajuts al fons Feder arriba als 885.000 euros.

"Paisatges de Ponent" es presenta amb la intenció de dur a terme 33 accions de conservació del patrimoni cultural i dels nuclis antics dels municipis promotors. Aquest projecte compta amb un pressupost de 4,8 milions d'euros, dels quals gairebé 2 milions d'euros sortirien d’aquests ajuts.

I, pel que fa al programa "Camí de Sant Jaume. Xarxa de patrimoni", vol impulsar el Camí de Sant Jaume entre Tàrrega i Alfarràs, generant marques turístiques, recuperant valors paisatgístics, dotant de la infraestructura necessària el territori, creant nous productes culturals i turístics, elaborant plans d’acció, cercant futures línies de finançament i, especialment, potenciant el creixement econòmic i creant ocupació a les zones rurals, valoritzant el patrimoni cultural i natural del territori. Aquest projecte té un pressupost de 2,9 milions d'euros, i s’estima que la subvenció europea sigui d’1,2 milions d'euros.

La presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, ha destacat que “cal que institucions com l'ens provincial apostin per projectes com aquests que ajudaran a reequilibrar el territori, fer-lo més conegut i enfortir-lo econòmicament”. Segons assenyala Perelló, “s'ha de facilitar eines als ens locals per tal que puguin fer polítiques de creixement i generadores de riquesa i coneixement”.

Del total de 9,9 M€ de pressupost que contemplen els tres projectes, se sol·licita al fons Feder que en subvencioni més de 4. Al mateix temps, es preveu que un 25% de la inversió vagi a càrrec dels ens locals, mentre que la resta seran recursos propis.

PUBLICITAT
PUBLICITAT