PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Pas de la Casa segueix amb preocupació les protestes a França

Les mobilitzacions als instituts occitans d’ahir van fer que el trajecte Tolosa-Andorra fos de quatre hores

Contenidors cremen, ahir, durant les manifestacions estudiantils de suport als Armilles Grogues a Tolosa.
Contenidors cremen, ahir, durant les manifestacions estudiantils de suport als Armilles Grogues a Tolosa. | AFP / Remy Gabalda

El Pas de la Casa torna a afrontar un cap de setmana, i ja és el quart, amb els ulls posats a França i la preocupació perquè els visitants habituals d’aquest país no apareguin per la vila encampadana, atemorits d’arriscar-se a quedar-se bloquejats a les carreteres d’accés a Andorra, a causa de les mobilitzacions dels coneguts com a Armilles Grogues, el moviment social que va esclatar a França el passat 17 de setembre i que expressa un profund descontent social per la pujada del nivell de vida que, segons ells, s’ha perpetrat durant el mandat de l’actual president de la República, Emmanuel Macron.


«El problema és que tampoc tenim una previsió de si vindran o no perquè els talls no són autoritzats, aleshores tampoc hi ha una comunicació oficial», va explicar el president d’Iniciativa Publicitària del Pas de la Casa, Jean Jacques Carrié, ahir. Així, els comerciants reben la informació dels francesos que s’apropen fins a la població per carretera: «Ens estan dient que triguen quatre hores des de Tolosa», va indicar Carrié. Des del Servei de Mobilitat d’Andorra també van confirmar que el Departament d’Arieja no els ha comunicat afectacions concretes a cap carretera. No obstant això, Carrié es va mostrar convençut que aquest cap de setmana es tornarà a notar la poca afluència francesa al Pas de la Casa. «A França hi ha un problema enorme i les manifestacions sorgeixen sense gaire organització, una mica aquí i allà», va explicar el president d’Iniciativa Publicitària. 

Divendres complicat

Occitània va viure ahir una jornada complicada, protagonitzada, sobretot, per un grup reduït d’estudiants que va provocar sonors aldarulls. La resta de la protesta es va desenvolupar amb tranquil·litat, encara que els prop de mig miler de manifestants van marxar sota l’atenta mirada dels policies antiavalots. Els estudiants es van manifestar en suport dels Armilles Grogues però també reivindicant els problemes propis del col·lectiu en un exemple clar de com la protesta social que va cristal·litzar per l’anunci de l’augment dels carburants té un rerefons molt més complicat i extens que s’agreuja a les regions perifèriques de l’hexàgon. 
Segons el rotatiu local La Dépêche, a banda de les manifestacions estudiantils, també hi va haver protestes als peatges de les autopistes i a diferents rotondes clau, així com al voltant d’edificis administratius de la prefectura.  A l’Arieja, els armilles grogues van seguir mobilitzats a l’autopista A-66, concretament als peatges de Pamiers i de Mazères-Saverdun, segons La Dépêche. El mateix diari també va informar que la Mairie de Tolosa va xifrar els desperfectes ocasionats per les protestes a la ciutat en les últimes quatre setmanes en un milió d’euros, el principal gruix de la despesa correspon a les destrosses en la xarxa de transport públic de la capital occitana.

Lycées de l’Arieja

La intensitat de les protestes estudiantils al Departament de l’Arieja, limítrof amb Andorra, va ser menor que a altres zones de la regió occitana. Segons La Dépêche, aquestes van ser molt pacífiques i van aplegar només «algunes desenes d’estudiants» que van bloquejar l’entrada principal del Lycée du Castella, a Pamiers, amb contenidors i tanques i al Lycée de Foix. 

Fortes mesures de seguretat

Per a aquest quart cap de setmana de protestes, el Govern francès ha desplegat 89.000 agents de Policia arreu del territori. 

Prohibicions i anul·lacio d’esdeveniments

La prefectura de l’Arieja va anunciar ahir a través de Twitter que es veia obligada a cancel·lar l’espectacle Tout Foix Tout Flamme, que involucra diversos espectacles de foc, perquè la mobilització de la Policia per vetllar per la seguretat a les protestes dels Armilles Grogues impedeix que pugui fer-se càrrec de la seguretat d’aquest espectacle pirotècnic. 


L’Alta Garona, prefectura on se situa la capital occitana de Tolosa, va prohibir des del passat dijous i fins al dimarts el transport d’armes de caça i munició «sense motiu justificat», així com «productes inflamables, químics, explosius o petards de tot tipus [...] excepte per motiu professional». A més, el dilluns estarà prohibida la venda i transport de carburants en garrafa.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT