PUBLICITAT

Andorra la Vella

Les escoles posen més traves a l’ús del mòbil

Alguns centres del país han prohibit totalment els aparells dins el recinte

Per Meritxell Prat

Un jove fent servir el telèfon mòbil.
Un jove fent servir el telèfon mòbil. | ANA

El 24 d’octubre el col·legi Janer va enviar una circular a les famílies on s’informava que, a partir del 5 de novembre, quedava prohibida la utilització del «telèfon mòbil i altres aparells electrònics [personals] en tot el recinte en horari lectiu». La decisió es va prendre «atès l’augment progressiu de l’ús inadequat del mòbil», afegia la carta. Aquesta circular és un exemple de com els centres escolars han hagut de crear normatives relacionades amb la utilització de l’aparell per part dels alumnes dels seus centres. No només entre els estudiants més grans, sinó també a tota la secundària.


La directora del Janer, Dolors Llovet, va explicar que «en feien un molt mal ús» i «per això vam prendre la decisió». Amb tot, si per extrema necessitat els alumnes han de fer servir el telèfon, han de baixar a la recepció i utilitzar-lo sota el control de la direcció del centre.


Al Sagrada Família, va informar la directora Meritxell Vidal, «tothom l’ha de portar apagat» i, si sona a l’aula, es requisa. Únicament se’n pot fer ús quan els professors així ho determinin perquè volen fer alguna activitat utilitzant l’aparell. A diferència del Janer, però, a l’hora del pati sí que el poden utilitzar.


Per una via similar ha tirat el col·legi María Moliner. «No el tenen permès a totes les instal·lacions» i només el poden engegar si el professor «creu que és un instrument necessari» per al treball de classe, va explicar el director Javier Alfaya. Als espais comuns, com la cafeteria o el pati, i sempre en hores fora de classe, el poden utilitzar. 


Pel que fa a l’escola andorrana, la directora del centre de segona ensenyança de Santa Coloma, Olga Moreno, va indicar que els alumnes poden portar el telèfon, però aquest ha d’estar apagat o en silenci, «i dins de la motxilla o a la taquilla». Només el poden fer servir a l’hora del pati i al migdia. Si no es compleix, la direcció el requisa. Si és la primera vegada que passa, es torna el telèfon a l’alumne al final del dia. Si és la segona vegada, es torna en acabar les classes però va acompanyat d’una nota a la llibreta per informar-ne els pares. Finalment, si és el tercer avís, són els pares els que han de venir a buscar el mòbil. Moreno va lamentar a vegades són els propis pares els que truquen els seus fills amb la intenció de parlar amb ells en hores de classe, tot i saber que està prohibit. 


En el cas del Lycée Comte de Foix, tenen dues normatives diferents. Per una banda, la que afecta els alumnes de secundària que tenen l’obligació d’apagar-lo un cop entren al centre, i només el poden fer servir al pati i a l’hora del menjador. I per altra, la que afecta els alumnes de batxillerat, on s’és «més flexible» i es dona «més llibertat», tot i que « no el poden utilitzar dins de la classe».


La mesura més contundent s’aplica al Sant Ermengol: s’ha creat una normativa interna que exigeix que els alumnes han de dipositar els seus telèfons en uns armaris un cop entren a l’escola. Només els poden recuperar quan acaben les classes i es requisen tots els telèfons que es veuen al pati o al menjador.  

PUBLICITAT
PUBLICITAT