PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les pistes fan un balanç positiu del pont, malgrat la manca de neu

La despesa dels esquiadors augmenta i compensa una menor afluència a les estacions

Per Victoria Gómez Pérez

Esquiadors a Pal Arinsal, ahir al matí.
Esquiadors a Pal Arinsal, ahir al matí. | VALLNORD
Els comerciants lamenten que els turistes que venen amb ‘packs’ no consumeixen prou

Tot i que les condicions de la neu no eren les idònies,  les estacions d’esquí del país van aconseguir salvar el pont de la Puríssima i ahir a la tarda van fer un balanç positiu. Divendres va ser el dia amb major afluència a totes les pistes i, fins i tot, Grandvalira es va veure obligada a penjar el cartell d’aforament complet. A més, la Policia va tallar l’accés de vehicles a partir de l’entrada a Grau Roig per tal d’evitar aglomeracions.

 

Vallnord

Pel que fa a Ordino Arcalís, divendres va rebre 2.500 persones, moltes de les quals van ser derivades de Grandvalira. L’estació va poder mantenir el percentatge de pistes i remuntadors al voltant del 70% els quatre dies i, gràcies a la baixada de les temperatures, es van posar en marxa els canons i es va consolidar la superfície innivada. El seu director, Xabier Ajona, va fer un bon balanç del pont, «amb una afluència tranquil·la», sense masses. No obstant això, la manca de nevades dels últims dies va fer minvar el nombre d’esquiadors, que es va veure compensat per un augment de la despesa del 5%, respecte al mateix període de l’any passat.

D’altra banda, les fortes ratxes de vent d’ahir al matí van obligar a tancar l’estació d’Arinsal i, de retruc, a concentrar tota l’activitat a Pal, que va veure superades totes les seves expectatives. El balanç global de l’estació, però, va ser «molt satisfactori», ja que va poder mantenir el 53% de les pistes obertes i el 83% dels remuntadors. A més, es va assegurar en un comunicat que el retorn per part dels clients va ser «molt positiu, a pesar de les elevades temperatures» i es va afirmar que «la feina realitzada per tot l’equip ha fet possible una bona setmana festiva». Sempre que les condicions ho permetin, Vallnord té previst augmentar el nombre d’instal·lacions per Nadal i arribar així al complet funcionament.

 

Grandvalira

Grandvalira, per la seva banda, només va poder obrir els sectors del Pas de la Casa, Grau Roig i Encamp i va oferir 52 quilòmetres esquiables –un 25% del seu total–. Al llarg del dia d’avui, el domini farà públic el seu balanç oficial.

Les previsions meteorològiques indiquen que aquesta setmana les temperatures baixaran i s’espera poder mantenir la neu en l’estat actual i fabricar-ne de nova. 

 

A punt per a les rebaixes

Molts dels turistes que han passat aquests dies al Principat ho van fer amb un pack que els incloïa nit d’hotel i mitja pensió, estada a Caldea i un forfet de dia. «Vam trobar l’oferta fa unes setmanes i no ens ho vam pensar. Ens ha costat 120 euros. Hauríem gastat més diners si ens haguéssim quedat a Barcelona», va considerar una parella que passejava per l’avinguda Meritxell. Aquests packs són considerats els «enemics» de molts comerciants que asseguren que com els visitants «ja tenen el cap de setmana fet, no compren». «Hi ha molta gent a totes les botigues, però ningú carrega bosses pel carrer. Una, dues com a màxim», va lamentar la responsable d’una perfumeria. 

La majoria dels encarregats de l’eix central ja té la mirada posada en el període de rebaixes que tot just avui arrenca la seva campanya de comunicació a Espanya i França. Enguany seran del 21 de desembre al 3 de març, tot i que a partir d’aquest mateix divendres ja poden començar algunes ofertes privades.

 

Cues de sortida durant tot el dia a ambdues fronteres

Durant aquests darrers quatre dies van entrar al país 82.000 vehicles, una xifra lleugerament inferior a la de 88.000 prevista per l’Àrea de Mobilitat. Així i tot, el cap de l’Àrea, Jaume Bonell, va explicar a RTVA que ahir al matí es va batre el rècord de cues registrades, arribant a 14 quilòmetres des de FEDA fins a la frontera hispanoandorrana. A mesura que van passar les hores, les congestions no van amainar i es van patir aturades de més de dues hores des de l’Estació d’Autobusos fins al riu Runer. Passades les 20.00 hores encara hi havia més d’un quilòmetre de cua a la frontera amb Catalunya.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT