PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els psicòlegs es conformarien a entrar de forma parcial a la CASS

El col·lectiu es mostra disposat a escoltar altres opcions però vol una resposta aquesta mateixa legislatura

Per Lara Ribas

La porta d’accés al Centre de Salut Mental del SAAS.
La porta d’accés al Centre de Salut Mental del SAAS. | Maricel Blanch

El Col·legi de Psicòlegs, cansat d’esperar una resposta del Govern a la seva proposta per incorporar-se a la cartera de serveis de la CASS, ha demanat una nova reunió amb els responsables del Ministeri de Salut «per pressionar una mica i aconseguir un retorn a la seva proposició d’inserció a la parapública». «Encara que no ens acceptin la proposta completa, estem disposats a mirar quines altres opcions hi ha per entrar encara que sigui de forma parcial», va manifestar en declaracions a EL PERIÒDIC el president del Col·legi de Psicòlegs, Òscar Fernàndez. 
El col·lectiu va lliurar la seva proposta d’inserció a la CASS al maig, ara ja fa set mesos, i l’última notícia que té del ministeri competent és que segueixen analitzant-la i que han demanat assessorament extern per saber què es pot incloure als Centres d’Atenció Primària i què als especialistes. 


A pocs mesos de la finalització de la legislatura, però, Fernàndez es mostra preocupat per si el retorn que tant esperen no arriba a materialitzar-se mai. Des del Col·legi de Psicòlegs, desitgen que la reunió es concerti per a aquest mateix desembre amb l’objectiu de valorar conjuntament «si hi ha la possibilitat de concretar alguns punts de la seva proposta». 


De tota manera, la cara visible del col·lectiu ja va advertir que si no hi ha reunió «quedarà palès que no existeix voluntat política per tirar-ho endavant». Malgrat que no donen per perduda tota la feina que s’ha realitzat fins ara, Fernández va reconèixer que si la solució acaba en mans del futur Govern, «caldrà, si més no, començar una altra vegada les negociacions» per arribar a una entesa sobre quins serveis psicològics poden incorporar-se a la nomenclatura de la CASS i de quina manera ha de fer-se. De tota manera, va confiar a veure algun moviment en les properes setmanes. 

Demandes del col·lectiu 

Els psicòlegs fa temps que reclamen entrar a la cartera de la parapública i demanen que els seus serveis estiguin coberts almenys en un 75% per tal d’equiparar-se a la resta d’especialistes. A més, la seva proposta recull que els problemes lleus es derivin als professionals externs amb l’objectiu que el SAAS pugui invertir la majoria dels seus recursos a les patologies més greus, és a dir, aquelles que requereixen d’hospitalització o d’un seguiment molt acurat de la medicació.
 «Creiem que és una redistribució més eficient i que va en benefici de tot el sistema», havia apuntat Fernández en ocasions anteriors. 


Pel que fa a la tarifa dels serveis psicològics, el col·legi entén que no s’ha de negociar en funció del tipus de patologia o de la gravetat del cas perquè l’activitat professional és la mateixa. 
Ara bé, té clar que malalties com depressions per problemes de parella o per la mort d’un familiar haurien de tenir algun tipus de cobertura pública. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT