PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Mobilització «transversal» en contra de les retallades de drets socials

Sindicats, entitats i partits polítics convoquen una «concentració estàtica» per dilluns al vespre

Concentració de treballadors públics, el març passat.
Concentració de treballadors públics, el març passat. | Maricel Blanch

Sindicats, entitats i partits polítics van convocar ahir al vespre una «concentració estàtica» pel pròxim dilluns a les 20.30 hores, davant del Passatge Biscariet (antic Escale) «en senyal de protesta, cívica i pacífica, per l’aprovat al Consell General el 6 de desembre, per la inacció del Govern front als elevats preus del lloguer de la vivenda, pel cost de la vida al nostre país, per les baixes pensions de jubilació i per un salari digne», entre d’altres segons van expressar els organitzadors en un comunicat posterior a una reunió oberta a tothom qui volgués donar suport a la iniciativa i de la qual els tres portaveus, Joan Seguí, president de Podem; Gabriel Ubach, secretari general de l’USDA i Lluis Ferreira, van destacar-ne la «transversalitat». 


Aquest front comú s’ha d’entendre com necessàriament ampli, segons els organitzadors, perquè d’una banda, persegueix una reivindicació dels drets socials que va molt més enllà de la reforma laboral, sindical i de seguretat pública aprovada pel Consell General dijous passat i de l’altra, agrupa diverses i molt diferents sensibilitats ideològiques. De moment, la concentració s’ha concebut com «un mesurament de forces d’aquest front comú i, a partir d’aquí, ja veurem quines accions plantegem», va indicar Ubach en ser preguntat sobre la possibilitat de fer una crida a la vaga general. 

Gabriel Ubach: «La concentració serà un mesurament de forces d’aquest front comú i a partir d’aquí plantejarem altres accions»


El front comú té el suport de diferents sindicats del país, a més dels partits polítics Podem, PS i la Candidatura Sobiranista, d’Eusebi Nomen. Un dels objectius és que durant els pròxims dies s’hi adhereixin altres entitats per aconseguir fer una protesta que representi el conjunt de la ciutadania andorrana, segons va explicar Seguí. 

Indignació

Ubach es va mostrar, a la sortida de la reunió que va acordar la protesta, «força» satisfet per com havia anat i per la constitució «d’un front comú per abordar tots els perjudicis als quals ens està sotmetent DA», va assegurar. Ubach va assenyalar que durant molt de temps l’USDA ha estat acusada de «defensar només els drets dels funcionaris» i amb aquesta acció es demostra la preocupació pel conjunt de la societat andorrana, segons Ubach. «Aquesta vegada anem tots a una», va expressar de manera optimista sobre les diferents sensibilitats polítiquesque es van veure en la reunió i es va mostrar confiat que altres sindicats de la funció pública hi acabin donant suport: «Ara els enviaré el resum dels punts tractats», va apuntar.

Joan Seguí: «Volem involucrar tots els treballadors, també els transfronterers i estendrem les accions informatives»


D’altra banda, tant Seguí com la resta de portaveus van definir la concentració com a necessària «per a canalitzar la indignació» per la vulneració de drets socials que s’estan vivint. Seguí es va mostrar positiu respecte del globus sonda que van llençar a les xarxes socials per calcular la participació indicativa en la protesta: «En pocs dies 300 persones han dit que hi assistirien i unes altres 700 han dit que hi estaven interessades».

Lluis Ferreira: «Els drets no són un tema ni de dretes ni d’esquerres. Aquesta no és una batalla de l’esquerra, és de tots els ciutadans»

No obstant això, Ubach va preferir no aventurar una previsió d’assistents i va considerar que és millor anar pas a pas. Respecte de la diversitat de la convocatòria, el portaveu Lluis Ferreira va recordar que «els drets no són un tema ni de dretes ni d’esquerres. Aquesta no és una batalla de l’esquerra, com de vegades s’ha volgut fer creure, és de tots els ciutadans». Un parer molt similar va expressar l’impulsor de la Candidatura Sobiranista, Eusebi Nomen, qui ahir va estar present a la reunió i es va adherir a la concentració: «Aquesta concentració mostra una posició molt clara davant de la degradació de les institucions i totes les forces que creiem en una democràcia hem de dir prou», va expressar respecte dels fets que han conduït al descontentament generalitzat en la ciutadania. I va afegir: «Aquest front comú retorna a la unió que hi va haver durant el període constitucional i ara Andorra torna a necessitar aquesta unió transversal per alliberar-nos de l’absolutisme conseqüència d’un mal sistema electoral». 

Eusebi Nomen: «Aquest front comú retorna a la unió que hi va haver durant el període constitucional [...] ens hem d’alliberar de l’absolutisme»

Difusió i simbolisme

Els portaveus van assenyalar que aquesta setmana es faran accions comunicatives per difondre la concentració, «també a la Seu [d’Urgell] perquè volem involucrar els treballadors transfronterers, que també es veuen afectats per la situació», va indicar Seguí. Així mateix, Ubach va explicar que demanaran als assistents que portin «un paraigua per simbolitzar la que ens està caient als treballadors». Altres convocants es van mostrar desfavorables a l’ús dels paraigües i van considerar que ells mateixos ja representaven prou bé la situació. H

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT