PUBLICITAT

Canillo

Canillo dispara un 30% la inversió el 2019 i arriba als 7,4 milions

Es destinaran 1,4 milions a acabar el pàrquing de Ransol i 1,3 a remodelar l’edifici del Telecabina

Per Meritxell Prat

Els cònsols de Canillo, David Palmitjavila i Josep Mandicó.
Els cònsols de Canillo, David Palmitjavila i Josep Mandicó. | Alex Lara

El conseller de Finances del Comú de Canillo, Marc Casal, ja havia dit en més d’una ocasió que el segon mandat seria el de la inflexió, el que comportaria un canvi de tendència en positiu pel què fa, sobretot, a la inversió i encara que en exercicis passats les partides per fer obres havien començat a bellugar-se, és en el pressupost del 2019 que es poden veure números que realment criden l’atenció. Els comptes previstos per l’any que ve, aprovats ahir en sessió de consell de comú, ascendeixen a 17,5 milions i preveuen 7,4 milions d’inversió, un 30% més que el 2018. «És veritat que set milions en inversió feia molts, molts anys que a Canillo no es veien», va apuntar Casal, que va assegurar que «ens ho podem permetre arran de la política que s’ha portat des del 2012». Igualment, va remarcar que aquests nivells d’inversió «la parròquia els demanava, la població també i les necessitats hi eren».

Projectes 

Entre les partides més importants en destaca una d’1,4 milions destinada a acabar l’aparcament de Ransol i una d’1,3 milions per remodelar l’edifici del Telecabina. En relació al pàrquing, va indicar que ja s’ha començat l’excavació i durant l’exercici que ve s’acabarà la construcció d’un aparcament «molt necessari» sobretot durant la temporada d’hivern. Pel que fa a l’edifici del telecabina, es farà una connexió directa des de la plaça Carlemany fins a l’accés al telecabina «perquè els turistes hi puguin accedir directament». Per aquest motiu també es traslladaran les taquilles a l’última planta. Casal va admetre que és un edifici «poc hàbil per circular-hi» i d’aquesta manera es vol dividir el flux de gent i fer més fàcil l’accés, també, als usuaris dels serveis comunals que hi ha ubicats. Altres inversions destacades són renovació de l’enllumenat públic (300.000 euros) o millores en espais públics i altres infraestructures per un valor de 200.000 euros. 


El responsable de les Finances comunals va destacar també l’increment dels ingressos propis que arriben ja al 50% del total d’ingressos de la corporació, fet que els fa menys dependents de les transferències del Govern. Pel que fa a l’endeutament, va destacar que el consolidat tenint en compte les societats participades és de 15,2 milions (115%), però que el del comú sol és de 2,8 milions.

Tributs 

D’altra banda, també es va aprovar un canvi en l’ordinació tributària en relació a les taxes d’higiene i enllumenat per als no residents, que s’incrementen un 8%. Així, els propietaris de pisos de menys de 70 metres quadrats pagaran 195 euros cada any, mentre que els que tinguin pisos que superin aquesta superfície n’hauran de pagar 250. 


Per últim, també es va donar llum verda a una modificació de l’ordinació de tinença d’animals que a partir d’ara obligarà que tant els residents fixes com els temporals que tinguin animals estiguin obligats a censar-los. 

El comú traurà en breu un edicte intern pel cap de circulació

El cònsol major de la parròquia, Josep Mandicó, va explicar que està previst treure aviat un edicte intern per cobrir la plaça de cap de circulació, després que la corporació acomiadés l’anterior en descobrir que s’havia quedat diners procedents de les multes. Mandicó va explicar que es considera que el comandament que estava per sota del responsable del cos podria assumir perfectament la tasca, però tot i així es vol treure l’edicte «i veure qui es presenta i com ho podem fer». Alhora, els responsables comunals segueixen recopilant informació per determinar la quantitat total de diners que l’excap s’hauria quedat. Mandicó no va voler donar cap xifra fins que no estigui tancada del tot, però va admetre que és superior als 10.000 euros.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT