PUBLICITAT

Andorra la Vella

Petició de 9 i 5 anys de presó per apunyalar un home a Encamp

El Ministeri Fiscal acusa els dos processats d’intent d’assassinat

El passadís dels tribunals de la Batllia, ahir.
El passadís dels tribunals de la Batllia, ahir. | Maricel Blanch

El 16 de juny del 2017, un jove resident de 19 anys va assestar vuit ganivetades a l’esquena i diversos cops al cap amb un bat de beisbol a un andorrà d’origen francès de 32 anys, que va sobreviure amb seqüeles permanents i un grau de discapacitat del 28%. L’agressor va admetre ser l’autor material minuts després dels fets i ahir va ser jutjat a la Batllia, juntament amb l’home resident de 37 anys que presumptament el va encobrir. La fiscalia acusa els dos processats d’un delicte d’assassinat en grau de temptativa i demana cinc i nou anys de presó, respectivament. El Ministeri Públic, però, va proposar «un delicte i una pena alternativa» per a l’encobridor en el cas que el tribunal «no vegi indicis d’assassinat». Aquest fet va justificar que el lletrat de l’acusat reclamés l’ajornament del judici per poder elaborar unes noves conclusions. El litigi continuarà avui a les 9.30 hores. L’advocat de l’agressor confés manté les seves conclusions i sol·licita l’absolució per alienació mental, ja que el processat pateix una patologia psiquiàtrica, concretament un trastorn explosiu intermitent.

El lletrat de l’agressor confés demana l’absolució perquè pateix una patologia psiquiàtrica

Un assumpte de drogues entre els tres implicats va acabar amb «una agressió amb una força desmesurada», van indicar els metges forenses que va examinar la víctima. L’home va patir lesions «potencialment mortals» en zones vitals. Els cops van provocar-li fractures facials i cranials, que incloïen «l’enfonsament de quatre mil·límetres de l’ós temporal» i una lesió a l’oïda que li ocasiona «vertigen», van precisar. Les incisions, fetes amb un ganivet de cuina de punta, la fulla del qual es va trencar per «la ira» de les punxades, van ocasionar-li un hemoneumotòrax bilateral –aire i sang als dos pulmons– i la presència d’aire en el canal medul·lar. «La víctima semblava un cadàver», va afirmar el fiscal. Un dels metges forenses va especificar les seves paraules: «No sé com podia estar conscient, respirar pel seu compte i parlar a l’Hospital de Meritxell», va declarar. A més, per la gravetat de les lesions, va ser evacuat en helicòpter al l’Hospital de Sant Pau de Barcelona. El querellant, que va testificar al judici, va corroborar totes les evidències mèdiques clamant que tenia «18 cicatrius» i «malsons diaris en els quals els processats se’n riuen de mi, ja malferit a terra, amb les mans plenes de sang». 

La víctima va patir vuit ganivetades i cops al cap amb un bat de beisbol «amb una força desmesurada»

Després de l’agressió, que es va produir en el pis de la víctima, situat a l’avinguda Benlloch d’Encamp, els dos processats van fugir «corrent», van reconèixer tots dos. Va ser un dels veïns qui va donar l’avís a la policia, després que el perjudicat sortís al replà a demanar ajuda. L’agressor i el seu company van anar al pis d’aquest últim, que el va deixar que es dutxés a casa seva tot i que va assegurar que tenia por d’ell. Posteriorment van anar a Andorra la Vella a prendre alguna cosa «per aclarir-se» i van tornar a Encamp a jugar als videojocs amb altres persones. Durant hores, i fins a la seva detenció, l’atacant es va amagar en el traster de l’altre encausat, que va ser arrestat més tard. És per aquest motiu que el fiscal va proposar al tribunal un delicte i una pena alternativa per a l’encobridor: manté l’acusació d’assassinat en grau de temptativa, però planteja un delicte major per encobriment i un de menor per omissió de socors amb una condemna de quatre anys a la garjola. Per als dos acusats, l’acusació pública manté la petició d’expulsió immediata del Principat.

El pare va intentar ajudar-lo 

El pare del jove agressor, que ara té 20 anys i que per ser menor de 21 en el moment dels fets el fiscal demana la pena de cinc anys, va testificar en el judici. Va revelar que el seu fill tenia un comportament problemàtic des de la seva infància. «Va anar saltant de col·legi en col·legi», va dir visiblement commocionat, a la vegada que va explicar la seva «ira», «agressivitat» i «falta de control i concentració». El van dur a especialistes i el van medicar. Com que no millorava, el pare el va portar a Andorra el 2012, on va també va canviar diverses vegades d’escola i «es va posar en problemes» de furts i drogues. El psiquiatre que el va avaluar després de l’atac va diagnosticar-li un trastorn de la personalitat amb episodis explosius intermitents. «Aquesta patologia comporta una discordança entre la realitat i el comportament del pacient. No podia pensar en les conseqüències per la falta de control i la falta de percepció en la desproporcionalitat dels fets», va declarar, a la vegada que va detallar que «va ser-ne conscient minuts després». Un mes abans de l’agressió s’havia independitzat de casa del pare. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT