PUBLICITAT

Andorra la Vella

La llum pujarà un 1%

L’increment se situa per sota de l’alça prevista de l’IPC, d’1,2% i manté el preu per sota del dels països veïns

El ministre Cinca i el director de l’Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic, Carles Miquel, ahir.
El ministre Cinca i el director de l’Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic, Carles Miquel, ahir. | SFGA

Les tarifes elèctriques pujaran un 1,05% per a la majoria dels clients de FEDA, coincidint amb l’any nou. Així ho va anunciar ahir el director de l’Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic, Carles Miquel, acompanyat del ministre Portaveu, Jordi Cinca en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. «L’increment està per sota del de l’IPC previst per al 2019 [de l’1,2%] i segueixen sent les tarifes més competitives del nostre entorn», va indicar Cinca. Segons el Govern, l’augment del cost de l’electricitat  a nivell global en els últims mesos tampoc s’acabarà repercutint en l’augment de la tarifa.

Segons va explicar Miquel, l’augment de les tarifes s’ha decidit després d’estudiar la informació sobre el consum elèctric al país i «és molt ajustada per evitar impactes». Pel que fa a l’estructura tarifària, aquesta es manté com fins ara en tres trams en funció de la potència contractada i de l’ús de l’energia. Segons aquesta divisió, només els clients de la tarifa verda, prevista per a grans industrials, poden veure incrementat el preu de la llum més d’un 1,05%, depenent de la tipologia del contracte. 

Pla Renova

D’altra banda i sense deixar l’àmbit energètic al país, els llogaters podran accedir a les ajudes del Pla Renova mitjançant la modificació del reglament que va acordar ahir el Consell de Ministres. Fins ara només els propietaris dels immobles podien demanar l’accés als crèdits en condicions avantatjoses per reformar els habitatges i fer-los energèticament més sostenibles.

«Havíem detectat que per als llogaters era feixuc poder beneficiar-se del pla i aquesta modificació pretén agilitzar-ne l’accés», va reconèixer Miquel. El Govern no treballa de moment amb una previsió d’increment de sol·licituds després d’aquest canvi però Cinca va avançar que si s’esgotés la partida d’1,3 milions prevista pel 2019, amb tota probabilitat s’hi destinarien més recursos.

A més, la modificació aprovada elimina el requeriment d’aportar una garantia quan es demani un ajut directe i es flexibilitzen les garanties a aportar per obtenir l’aval del Govern per a un préstec. També se centralitzaran tots els tràmits a l’Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic. 

El doble de fotovoltaica

El director d’aquesta va destacar que gràcies a les ajudes del Pla Renova per instal·lar plaques solars, «només durant el 2018 s’ha multiplicat per dos la potència energètica fotovoltaica».

PUBLICITAT
PUBLICITAT