PUBLICITAT

Andorra la Vella

Temporers en dificultats per la falta de gent i neu a les estacions

Alguns no podran treballar fins al Nadal i no tenen opcions d’accedir a altres feines

Per Meritxell Prat

El president de l’AAME, Carles Iriarte, a l’esquerra de la imatge.
El president de l’AAME, Carles Iriarte, a l’esquerra de la imatge. | MARICEL BLANCH

L’Associació Andorrana de Monitors d’Esquí (AAME) ha pogut constatar «el neguit» d’alguns temporers que fa setmanes o fins i tot un mes que són al país, però que no han pogut començar a treballar i per tant, no disposen de cap font d’ingressos per fer front a les despeses d’habitatge i del dia a dia. Així ho va explicar el president de l’AAME, Carles Iriarte, que va assenyalar que la problemàtica es dona tant pel retard en l’obertura d’alguns sectors per la falta de neu, com per una menor afluència a les pistes. «A alguns els han dit que fins al Nadal no podran començar a treballar i són gent de fora que han fet una despesa important en un bitllet d’avió, han de pagar el lloguer i van bastant justos», va explicar. En algun cas, fins i tot, els han demanat que avancin de cop totes les mensualitats de l’arrendament del pis, fet que encara els complica més la vida. «Si no comences a treballar fins Nadal, el que cobraràs del mes de desembre difícilment et permetrà cobrir el mes següent», va afegir.


La seva situació, a més, es veu agreujada pel fet que en tractar-se de temporers que arriben lligats a una quota i amb permís per desenvolupar una tasca determinada, es troben que no poden buscar una altra feina. «No tenen autorització per poder treballar al sector de la restauració o el que sigui», va apuntar, admetent que «malauradament en això nosaltres no hi podem intervenir». Per això reclamen que les empreses del món de l’esquí siguin sensibles a buscar solucions per a persones que «venen de l’altra punta de món».

Salaris justos 

En aquest sentit, Iriarte va tornar a reivindicar la necessitat que els monitors d’esquí tinguin un salari digne «que els permeti viure a Andorra», tant els temporers com els professionals del país. De fet, va insistir que si han de venir tants monitors de fora, és perquè «la gent del país no s’hi dedica perquè no els surt a compte».
En l’assemblea que van celebrar ahir al vespre un dels punts a tractar l’increment del preu per hora, que consideren que com a mínim hauria de ser de 21,5 euros. Iriarte va reiterar la necessitat de poder signar un conveni col·lectiu amb Ski Andorra per poder regular aquest aspecte, un fet que fins ara no s’ha aconseguit perquè l’anterior conveni «no s’ha complert mai». H

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT