PUBLICITAT

Andorra la Vella

L’OCDE es mostra poc disposada a fer una excepció amb els pisos de lloguer

López retreu al Govern d'utilitzar Estadística al seu favor

Per Lara Ribas

El ministre Jordi Cinca.
El ministre Jordi Cinca. | MARICEL BLANCH

El ministre de Finances, Jordi Cinca, ahir va explicar en la sessió del Consell General que «estan treballant amb l’OCDE per trobar una situació d’encaix sobre la proposta d’excloure de l’intercanvi automàtic fiscal els comptes bancaris per cobrar el lloguer d’habitatges propietat de persones no residents al Principat». Tot i així, ja va avançar que l’organisme internacional no es mostra massa predisposat a acceptar la proposta. «Precisament l’OCDE està actuant en el sentit contrari, no només a Andorra, sinó també a la resta de països europeus», va concretar Cinca tot argumentant que «l’intercanvi automàtic fiscal és tan nou que la tendència és a tenir el màxim d’informació i a anar reduint els comptes exclosos». 


Tot i que va ser el conseller progressista, Víctor Naudi, qui va demanar sobre aquesta qüestió durant la sessió de control al Govern, la proposta venia d’una esmena del grup parlamentari d’UL+ILM que sol·licitava excloure d’aquest sistema els comptes bancaris per cobrir les despeses dels habitatges i els ingressos per lloguers fins a un màxim de 50.000 euros. «D’aquesta manera, aconseguiríem obrir un parc immobiliari que està tancat i, si s’estableix un topall inferior, també rebaixar el preu dels lloguers», va plantejar el conseller d’UL-ILM, Carles Naudi. 

retrets per les dades ofertes 

Abans de conèixer els avenços en aquest sentit, el Consell General va viure un tens debat sobre les estadístiques publicades recentment sobre el preu mitjà dels lloguers i el cost real de vida. El conseller socialdemòcrata, Pere López, va acusar l’Executiu d’utilitzar el Departament d’Estadística «al seu servei polític» i de voler imposar «un règim de propaganda i de pensament únic». A més, el parlamentari va retreure-li que les dades presentades estiguessin «caducades» i va preguntar-se com era possible que no hi hagués informació fiable sobre l’habitatge quan és la principal preocupació de la ciutadania. El ministre Xavier Espot va dir que en són conscients malgrat precisar que es tracta d’una «problemàtica sobrevinguda». «Calen fets, no paraules, i nosaltres ja hem posat sobre la taula la llei de mesures urgents i la Comissió de l’Habitatge». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT