PUBLICITAT

Andorra la Vella

Informe de López Aguilar per a que es respectin les particularitats d'Andorra

Demana a la Comissió Europea que respecti les demandes del país en l'acord d'associació

Per El Periòdic

López Aguilar i Martí, durant la visita que el primer va fer al país a l'octubre.
López Aguilar i Martí, durant la visita que el primer va fer al país a l'octubre. | Arxiu ANA

Ja ho va deixar entreveure l'eurodiputat Juan Fernando López Aguilar, durant la seva visita al país del mes d'octubre. El també ponent permanent del Parlament Europeu per a l'acord d'associació entre la UE i Andorra va defensar llavors la necessitat que el Principat preservés especificitats i que les seves demandes fossin escoltades en el marc de les negociacions per a l'acord d'associació. Ara ho ha posat sobre paper en un informe amb data 7 de desembre, transmès al Consell d'Europa i a la Comissió Europea -encarregada de negociar l'acord d'associació-, i al qual ha tingut accés l'ANA. Un document on defensa que les particularitats d'Andorra, Mònaco i San Marino siguin preservades, on es mostra partidari dels períodes transitoris necessaris per a la seva correcta adaptació i on demana que l'acord sigui aprovat el més aviat possible, concretament abans dels "propers dos anys".

López Aguilar inicia el seu informe, el qual signa en nom del Parlament Europeu -qui té la darrera paraula a l'hora de votar l'acord d'associació-, recordant que Andorra, Mònaco i San Marino es troben entre els països "més antics d'Europa" i "al cor de la seva història", així com que han tingut "profundes i llargues relacions" polítiques, econòmiques i culturals amb els estats membres de la Unió Europea. També defensa que són estats que "proveeixen oportunitats laborals per a un nombre considerable de ciutadans de països" de la UE. En aquest sentit, referma que un acord d'associació tindria "efectes secundaris positius" per a les regions properes als tres petits estats.

Així mateix, l'eurodiputat, i per defensar una inclusió de les especificitats dins l'acord, exposa a la Comissió Europea i a l'alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors i Política de Seguretat que és "important reconèixer les petites dimensions" i la població dels tres països, així com que és "essencial" preservar la seva identitat política, socioeconòmica i cultural.

A banda, recorda que són estats que han fet passos importants legislatius per estar en la línia dels dictamens europeus, sobretot pel que fa a la regulació del sistema financer.

I és a partir d'aquestes consideracions que fa la seva aposta cap a l'acord d'associació, també perquè "reafirma el valor" del propi organisme. Així mateix, demana excepcions temporals perquè els tres estats puguin "ajustar les seves especificitats econòmiques i socials" dins d'Europa, també per donar temps a l'adaptació de la "competitivitat dels seus treballadors i empreses".

En relació a un dels aspectes més polèmics de l'entrada a Europa, el cabal comunitari, l'eurodiputat i ex-ministre socialista espanyol insta la comissió a tenir en compte les "limitacions de les administracions", tenint en compte que hauran d'"incrementar substancialment la seva burocràcia" i el cost econòmic que això suposa. També suggereix que la UE aporti mitjans i personal per ajudar en tot el procés.

D'altra banda, també exposa que un acord d'associació es pot entendre també com una oportunitat en la lluita contra la prevenció del blanqueig de diners i el terrorisme financer. Es podria explorar, a més, un accés segur i adequat a la liquiditat dels tres països per promoure la seva "capacitat de resistència" en cas de crisi del sistema bancari, defensa.

Ara bé, López Aguilar també recorda que han sorgit, tant a Andorra com a Mònaco i San Marino, diversos fronts d'oposició a l'entrada d'Europa, motiu pel qual insta la Comissió Europea perquè treballi per reduir aquest "risc", en un treball en cooperació amb els governs.

Un acord previ a les eleccions europees

Finalment, i pel que fa a la seva demanda sobre la necessitat que l'acord s'aprovi abans de dos anys, i tenint en compte les properes eleccions al Parlament Europeu del mes de maig, demana un "acord polític" amb els tres estats que avali tota la feina feta fins la data, per tal que la nova Comissió Europea avanci de manera més ràpida.

PUBLICITAT
PUBLICITAT