PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

López Aguilar enllesteix el seu informe de suport a l’acord d’associació

El Parlament Europeu preveu votar el text el pròxim 11 de març

L’eurodiputat Juan Fernando López Aguilar amb el cap de Govern, Toni Martí, en la seva visita al Principat a l'octubre.
L’eurodiputat Juan Fernando López Aguilar amb el cap de Govern, Toni Martí, en la seva visita al Principat a l'octubre. | SFGA / J. A. Viladot

L’eurodiputat Juan Fernando López Aguilar va enllestir a principis d’aquest mes la «recomanació» que la Comissió d’Afers Exteriors del Parlament Europeu està treballant a iniciativa pròpia i no vinculant amb les decisions legislatives de la cambra. López Aguilar va ser designat ponent d’aquest informe el passat mes de juny. Segons la informació oficial del Parlament Europeu, el text està ara pendent del vot favorable de la Comissió d’Afers Exteriors, òrgan intern del Parlament Europeu, i, si l’aconsegueix, un fet que passarà amb tota probabilitat, aquesta recomanació s’haurà de debatre i sotmetre a vot durant la sessió plenària de l’hemicicle a Estrasburg el pròxim 11 de març, segons preveu el calendari de l’Eurocambra. 

El document «defensa que les particularitats d’Andorra, Mònaco i San Marino siguin preservades i es mostra partidari dels períodes transitoris necessaris per a la seva correcta adaptació i on demana que l’acord sigui aprovat el més aviat possible, concretament abans dels ‘propers dos anys’», segons va informar l’ANA, després de tenir accés al document. 

L’objectiu d’aquest informe de recomanació és que la Comissió Europea el tingui en compte a l’hora de negociar l’acord amb Andorra però, en principi, no disposarà d’ell pels canals oficials fins que el parlament europeu l’aprovi el mes de març. A més, el debat durant la primavera a l’hemicicle també sevirà perquè la cambra es comenci a familiaritzar amb l’assumpte, ja que aquesta i el Consell Europeu hauran de ratificar l’acord al qual Mònaco, San Marino i Andorra arribin amb l’Acció Exterior de la Comissió Europea. Aquesta suposada aprovació arribarà en la següent legislatura tant europea com andorrana, donat que la pròxima primavera sengles hemicicles se sotmetran a eleccions.

Segons els detalls del text que va recollir ahir l’ANA, aquest incideix en «la importància de reconèixer les petites dimensions i la població dels tres països, preservant-ne la identitat política, socioeconòmica i cultural». En aquest sentit, «demana excepcions temporals perquè els tres estats puguin «ajustar les seves especificitats econòmiques i socials» dins d’Europa, també per donar temps a l’adaptació de la «competitivitat dels seus treballadors i empreses», va informar l’ANA, alhora que va reccollir la preocupació de López Aguilar per «les limitacions de les administracions». 

Riscos

Com ja va fer l’eurodiputat en la visita de camp a Andorra, el text al qual ha tingut accés l’ANA, torna a alertar sobre «els fronts d’oposició d’entrada a Europa». A l’octubre, López Aguilar va mostrar la seva preocupació pel neguit que li van manifestar, personalment, els representants de «la Cambra de Comerç, la CEA, l’empresa familiar i el sector primari agricultor i ramader», va enumerar durant una trobada amb mitjans nacionals.

PUBLICITAT
PUBLICITAT