PUBLICITAT

Sant Julià de Lòria

Exitosa recuperació del vell Dodge Fargo

Velles Cases Andorranes confia poder restaurar completament el vehicle

Per Meritxell Prat

Un moment de l’operació de recuperació del Dodge Fargo.
Un moment de l’operació de recuperació del Dodge Fargo. | Laurèdia en Comú

Satisfacció. Aquesta és la paraula que més repetia el president de Velles Cases Andorranes, Claude Benet, després de veure com finalment es va poder rescatar d’un solar mig abandonat de Fontaneda el vell Dodge Fargo que entre els anys 40 i 60 va fer viatges amunt i avall per portar turistes francesos al Principat.


L’exitosa operació es va fer ahir amb la col·laboració de tècnics del comú de Sant Julià de Lòria i de l’empresa MAUCO, «que hi ha participat gairebé en forma de mecenatge», ha aclarit Benet. Tot i els bons resultats, la tasca no era fàcil per la qual cosa «vam viure algun oment de por i inquietud». Però després de cinc hores de treball, el vell autocar es va poder carregar sobre un camió que el va transportar fins a Andorra la Vella on ara reposa dins d’una nau, a recer de les inclemències del temps que durant 40 anys havien fet estralls en l’estat de conservació d’un vehicle «històric».


Com ha remarcat Benet, «per a segons qui, el Frago és un fardo, una vella andròmina; per als que avui hem treballat, és una peça del nostre patrimoni cultural». I amb aquest objectiu tenen «la il·lusió i l’ambició» de poder restaurar-lo per complet i poder-lo exposar al públic, perquè tothom pugui conèixer la seva història. El finançament, però, serà una dificultat. «La nostra associació viu de les quotes dels socis, no tenim subvencions», ha exposat, recordant, això sí, que «la nostra feina és sensibilitzar la ciutadania i posar en valor el patrimoni d’Andorra quan els que ho haurien de fer no ho fan».


Velles Cases Andorranes ha estat crítica en diverses ocasions amb la postura del Govern vers aquest projecte, que no hi ha donat suport. En aquest sentit, Benet, no amaga que la confiança potser caldrà posar-la «en un nou Govern», si bé ha insistit que «tot i que no sé si podem tenir molta esperança, aquell qui vingui, serà benvingut».


Amb tot, ha destacat sobretot el fet que «ara ja està guardat en un lloc segur». D’ara endavant seguiran treballant per trobar la fórmula que els permeti dura a terme la restauració i que el vell Dodge Fargo sigui un atractiu turístic més. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT