PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’etapa de la Vuelta a Andorra tindrà com a final els Cortals d’Encamp

La cursa arribarà provinent de Catalunya abans d’una jornada de descans per viatjar a Pau

Per Miquel López-Egea

El pilot marxa cap als Cortals d’Encamp durant l’etapa reina disputada íntegrament al Principat l’any 2015.
El pilot marxa cap als Cortals d’Encamp durant l’etapa reina disputada íntegrament al Principat l’any 2015. | Tony Lara

Un any més, la Vuelta tornarà a Andorra i en aquesta edició ho farà als Cortals d’Encamp, com va passar l’any 2015, aquella vegada en una etapa íntegra al Principat. Aquell any, es va disputar una jornada de 138 quilòmetres amb sis ports de muntanya i 5.000 metres de desnivell acumulat amb meta als Cotals d’Encamp, un port d’una llargada de 8,9 quilòmetres unes rampes mitjanes del 8,5% amb algunes que arriben a més de l’11%. D’aquesta manera, la ja mítica arribada es converteix en una de les nous finals de muntanya anunciades pel director de la cursa, Javier Guillén i, en aquesta línia, l’etapa podrà servir per entreveure qui seran els candidats a guanyar l’edició de 2019. 

L’arribada es produirà durant els darrers dies d’agost i servirà per potenciar el turisme

Encara que tant el Govern com l’organització mantenen un absolut hermetisme perquè no se’ls desmunti la presentació del recorregut, tal com ha pogut saber EL PERIÒDIC, la carrera passarà pel Principat provinent de Catalunya durant el final de la primera setmana de cursa, és a dir, durant els darrers dies del mes d’agost,un fet que servirà per potenciar una altra vegada el turisme, ja que el país s’omple de visitants i de cicloturistes per gaudir de l’esdeveniment. 

En aquest sentit, a falta de confirmar el recorregut oficial que es farà públic aquest dimecres durant la presentació de l’edició de 2019, la carrera sortirà el 24 d’agost de les Salinas de Torrevieja amb una contrarellotge per equips cap a la Castella la Manxa i tot seguit marxarà cap a Aragó i Catalunya per disputar l’etapa a Andorra abans de la primera jornada de descans, dia que servirà per fer el trasllat cap a Pau on es disputarà una contrarellotge individual. Després, la Vuelta anirà al País Basc, a Cantàbria, Castella i Lleó i finalment, el 15 de setembre el mallot vermell es coronarà a Madrid. 

Tercer any consecutiu

El Principat serà un any més seu d’una etapa de la cursa i així, es torna a ratificar les bones relacions esportives que hi ha entre el Govern i Unipublic, l’empresa organitzadora de la cursa gestionada per ASO, tal com va explicar la ministra de cultura, esports i joventut, Olga Gelabert després que aquest mitjà desvelés que Andorra tornaria a tenir l’important esdeveniment al país. 

El recorregut oficial de la cursa es desvetllarà aquest dimecres en l’acte de presentació a Alacant

Així mateix, en el seu moment, Gelabert ja va manifestar la voluntat d’acollir també una etapa del Tour, però el futur de les dues grans curses se sabrà un cop s’hagin celebrat les eleccions generals, previstes entre finals de març i principis d’abril. Tot i això, les negociacions a llarg termini són reals i el ministre de Turisme, Francesc Camp, està disposat a seguir fent de vincle entre el Govern i l’organització, sigui quin sigui el seu futur. 

En aquest sentit, la prova ja va arribar a Andorra el 2017, en una etapa que va guanyar Vincenzo Nibali i on Cris Froome es va vestir de vermell per donar una altra gran cursa a l’equip Sky, esquadra que desapareixerà l’any 2020. Així mateix, l’any passat, Enric Mas es va descobrir a Andorra com la promesa del ciclisme del nacional en una etapa en la qual Simon Yates va sentenciar la general.

Cal recordar, a més, que Andorra és un territori on resideix una bona part del pilot professional i prop de cinquanta corredors tenen fixada la seva residència i, per tant, tots es coneixen com el palmell de la mà tots els ports del país i tots voldran el seu protagonisme.

Landa es va coronar a l’etapa reina del 2015 i Aru es va vestir de vermell per primer cop

El 2 de setembre del 2015, el ciclisme va descobrir els Cortals d’Encamp en una jornada en la qual el ciclista de l’equip Astana, Mikel Landa es va imposar en l’etapa reina de la ronda espanyola i en un dia en el qual Fabio Aru es va vestir de vermell per primera vegada en aquella edició.

Va ser en un dia en el qual Nairo Quintana van patir de valent i en el qual el ciclista de l’equip Sky, Chris Froome va patir una forta caiguda al quilòmetre cinc de l’etapa i es va fracturar el peu i, tot i perdre prop de vuit minuts a la general, va poder finalitzar l’etapa, encara que l’endemà es va veure obligat a abandonar.

En aquella jornada, el dissenyador de l’etapa i resident al Principat, Joaquim ‘Purito’ Rodríguez, va arribar cinquè, a 1 minut i 58 segons de Landa i Tom Dumoulin, candidat a guanyar la cursa fins al darrer dia, va ser setè a 2 minuts i 58 segons de Landa.

Després d’aquella etapa, Purito es va situar segona a la general, a 27 segons d’Aru i Dumoulin tercer, a 30. A més, Valverde i Nairo es van veure castigats per les rampes andorranes i van caure al sisè i al novè lloc respectivament.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT