PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

SDP aposta per impedir per llei apujar el lloguer més d’un 20%

El partit, disposat a pactar amb totes les formacions a favor d’Europa

Per Lídia Raventós

Josep Roig i Jaume Bartumeu en una roda de premsa anterior.
Josep Roig i Jaume Bartumeu en una roda de premsa anterior. | Àlex Lara

El preu de l’habitatge, de la cistella de la compra, la precarització de les condicions laborals dels treballadors o les retencions de circulació són alguns dels problemes principals que  Progressistes-SDP té la voluntat de solucionar en la propera legislatura si els votants li fan confiança, en considerar que es tracta de problemes de la gent que «exigeixen una resposta urgent i inajornable». Així ho va  indicar el candidat a cap de Govern per la formació progressista, Josep Roig, durant el seu discurs en el consell nacional celebrat dissabte i que va servir per oficialitzar la seva acceptació. De fet, i amb la voluntat de posar solució a l’increment «desorbitat» dels lloguers, la formació aposta per crear una llei que prohibeixi incrementar més d’un 20% la mensualitat dels llogaters. 

Un altre dels punts claus del programa progressista i que és de debat d’actualitat és l’avortament. En aquesta qüestió, el president progressista, Jaume Bartumeu, va ser molt clar: «El nostre programa defensarà la despenalització de l’avortament en els tres supòsits bàsics i punt, sense voler que el debat es centri en si volem o no el bisbe i si això comporta una modificació de la Constitució». 

Pactes postelectorals

Com ja va informar aquest rotatiu la setmana passada, el projecte d’SDP se centrarà clarament en la defensa de l’acostament a Europa. En aquest punt, Bartumeu va indicar que no descarten cap pacte postelectoral amb cap formació sempre i quan aquesta també estigui a favor de l’acord amb la Unió Europea. 

El programa d’SDP també defensarà la despenalització de l’avortament en els tres supòsits bàsics

En aquest sentit, el president de Progressistes-SDP va deixar clar que també seria possible una aliança amb la formació liderada per Josep Pintat, ja que «fins ara ja no li he sentit dir que no volen entrar de cap manera a Europa». Tampoc va descartar el pacte amb els demòcrates, recordant que el seu candidat a cap de Govern, Xavier Espot, es vol diferenciar de Toni Martí, postura que podria permetre als dos partits apropar el diàleg. «No tanquem la porta a ningú si per l’interès general del país s’ha d’arribar a un acord amb una força política amb la qual estem ideològicament força allunyats, però amb la qual ens posem d’acord en encarar el tema de l’acord d’associació», va argumentar Bartumeu, tot recordant que per a què això sigui possible cal que l’aritmètica parlamentària posterior a les eleccions així ho permeti. 

SDP té intenció de fer llistes parroquials a Encamp, Ordino, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, descartant així Sant Julià de Lòria, la Massana i Canillo.

Document sobre el subsidi d’atur

El president d’SDP, Jaume Bartumeu, va descriure com a «poca-soltada» el document que el cap de Govern, Toni Martí, va fer arribar dijous als consellers generals sobre el subsidi d’atur que Europa podria reclamar a Andorra en el marc de l’acord d’associació. En concret, la documentació només contenia una pàgina i mitja d’informació, de la qual només la darrera part feia referència a l’opinió dels assessors del Govern que consideren que l’ajut per desocupació involuntària del qual ja disposa actualment el Principat s’emmarca en el reglament europeu i que, per tant, no seria necessari crear una prestació contributiva com tenen altres països. L’oposició havia demanat a l’Executiu els informes de dits assessors i en la documentació entregada només hi consten cinc frases dels mateixos, la qual cosa ha indignat a l’arc parlamentari. «D’informe no n’hem vist pas cap», va deixar clar el líder progressista. En aquest sentit, Bartumeu va indicar que seguiran estudiant la qüestió amb els seus assessors europeus per treure l’entrellat de tot plegat i que, de cara al gener, tornaran a posar el tema sobre la taula per aclarir-ho. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT