PUBLICITAT

Andorra la Vella

Prop d’un miler de persones clamen a favor dels drets laborals i socials

Els manifestants protesten contra les noves lleis laborals i reclamen poder tenir una «vida digna» en una «Andorra que és de tots»

Per Meritxell Prat

Un moment de la cocentració amb Gabriel Ubach parlant al públic.
Un moment de la cocentració amb Gabriel Ubach parlant al públic. | MARICEL BLANCH

En una mobilització sense precedents al país, ahir al vespre prop d’un miler de persones (els organitzadors elevaven la xifra fins a les 1.500 persones) van aplegar-se a la capital per mostrar el descontentament per les problemàtiques socioeconòmiques que afecten bona part dels treballadors del país i per deixar clar el rebuig a les noves lleis laborals. En la concentració, que es va fer a la confluència entre l’avinguda Meritxell, el carrer Pau Casals i el passatge Biscariet sense cap tipus d’incident, s’hi van sumar persones de totes les edats i tant del sector públic com del privat que van reclamar poder tenir «una vida digna» en una «Andorra que és de tots». Els preus dels lloguers, pensions i salaris dignes, el vot dels residents o la despenalització de l’avortament, van ser alguns dels temes que més reivindicacions van sumar en una acció que els impulsors van qualificar de «molt exitosa».


«Això ha de ser una taca d’oli que  estengui el missatge que cal lluitar pels nostres drets, que ja n’hi ha prou que ens trepitgin d’aquesta manera i ja n’hi ha prou que ens vulguin fer creure que un pis val 500 euros i que amb 1.500 euros es viu de conya, perquè no és veritat», va reivindicar el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach. De fet, va convidar «al senyor Espot que ho provi ell» de viure en aquestes condicions. Unes paraules que van arrencar els crits de «mentida» i «no és veritat» del públic assistent.

Crítiques  

De fet, les crítiques al Govern de DA van ser constant i els manifestants van crida «fora DA», «Martí dimissió» i «Espot dimissió» en més d’una ocasió. Ubach va ser, també, molt bel·ligerant i va titllar l’executiu taronja de «dictadura», agraint-los, això sí, que hagin aconseguit sumar gent tan diversa en una sola protesta. Perquè si una cosa es va voler deixar clara, va ser que les reivindicacions eren compartides per tots els ciutadans, «els del públic i els del privat», fossin andorrans o residents. «Lluitem per una Andorra més solidària i que sigui l’Andorra de tots», va insistir Ubach. Per mostra la varietat de cares conegudes que es podien veure: el president de la Federació de la Gent Gran, Simó Duró; membres del PS com Pere López, Susanna Vela o David Rios; el president de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu o l’impulsor de Candidatura Sobiranista, Eusebi Nomen.


Un altre dels que va agafar el micròfon per fer un parlament va ser el president de Podem Andorra, Joan Seguí, que va destacar que «ens apreta l’especulació immobiliària i estem en un descontrol», per la qual cosa va assegurar que «volem una Andorra més bona per a tots». «Sempre treballem al carrer per incentivar que la gent s’adoni que hi pot haver una altra Andorra i avui és una prova que molta gent ja comença a captar el missatge», va assegurar el líder de Podem al final de l’acte.


Per la seva banda, el secretari general del SEP, David Garcia, va qualificar la reforma com «la pitjor retallada de drets laborals i sindicals al país» i va demanar que es retirin les lleis aprovades al Consell General. Igualment va cridar en favor de la imposició «d’impostos justos, adreçats a les grans fortunes» i va animar als partits a obrir «un diàleg social qeu ara és inexistent. Aquí només existeix el jo faig la llei, jo te l’ensenyo i tu has de dir que sí», va sentenciar.


Garcia va anunciar una nova mobilització el dia 17 de gener a la plaça del Consell coincidint amb la votació de la nova llei de la Funció Pública. Una mobilització que els sindicats no descarten que sigui en forma de vaga, si bé van deixar clar que la decisió s’haurà de prendre en assemblea. De fet, Ubach va manifestar que la concentració d’ahir és només «un primer pas» d’un seguit de mobilitzacions que han de continuar fins que comenci la campanya electoral. «Espot diu que no té una vareta màgica, però nosaltres sí que la tenim i es diu sortir al carrer, reivindicar els drets i que a les pròximes eleccions generals DA no sigui l’escollit», va asseverar.


Entre els que ahir van prendre la paraula també hi va haver la presidenta de l’Institut de Drets Humans d’Andorra, Elisa Muxella, el secretari general del SAT, Guillem Fornieles i la presidenta d’Stop Violències, Vanessa M. Cortès. Ella va ser l’encarregada de posar la reivindicació feminista sobre la taula. «He vingut a parlar de desigualtat laboral i de la desigualtat de les dones i a reivindicar que volem dret per a la gent importada», va anunciar, per reclamar també la despenalització de l’avortament. El copríncep episcopal va ser també objecte de crítica i es van sentir crits de «fora l’Església» per rebutjar la figura del copríncep com a garant d’un sistema feudal, una característica que es va contraposar a la voluntat d’una «Andorra moderna que formi part de la UE». 

 

 

PUBLICITAT
PUBLICITAT