PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Pijuan es mostra sorprès per la queixa interposada en contra seva

El magistrat diu que no en té constància formal i que en desconeix els motius

Per Lara Ribas

Els magistrats que presideixen el judici de BPA.
Els magistrats que presideixen el judici de BPA. | Maricel Blanch

El president del Tribunal de Corts, Josep Maria Pijuan, ahir va assegurar a EL PERIÒDIC que no tenia constància formal de la queixa interposada en contra seva per part d’una vintena de lletrats al Col·legi d’Advocats, que s’havia «sorprès» en conèixer l’acció a través de la premsa ahir mateix i que no en sabia els motius. De fet, els signants ja fa uns dies que van fer arribar la queixa a la degana Sophie Bellocq en considerar que els informes que Pijuan va redactar per donar resposta a les recusacions que l’advocat Josep Anton Silvestre va presentar en relació amb el judici de BPA «suposen un atac a l’exercici de la professió».

Les reflexions d’aquests vint lletrats se sustenten en tot moment en la llei de l’exercici de la professió d’advocat i en els estatuts del col·legi. De tota manera, en relació amb les paraules que Pijuan hauria dirigit a Silvestre en presència del seu client –«que estava fart de les seves maniobres i que aniria en perjudici dels seus clients i que serien ells qui rebrien per dites maniobres»–, entenen que atempten greument contra l’exercici de la professió perquè condiciona la independència i el lliure exercici de qualsevol advocat. 

Segons van apuntar les fonts consultades per aquest rotatiu, l’atemptat encara seria més greu perquè qui ho va fer és justament la persona que presideix el tribunal que haurà de jutjar el cas BPA. L’objectiu dels vint lletrats, alguns dels quals formen part de la causa però d’altres no, és que es respecti la seva feina i el dret de defensa d’acord amb el que estableix la llei que regula la professió, ja que creuen que si es condiciona i denigra la llibertat i la independència de l’advocat, queda afectat directament el dret a tenir un judici amb totes les garanties.

Aquests vint col·legiats demanen a Bellocq que si cal acudeixi davant d’instàncies judicials i extrajudicials. Tot i que aquest procés podria allargar-se en el temps i suposar un nou impediment per a la celebració del judici de BPA, la vista oral està aturada perquè encara segueix pendent de la resolució d’una de les recusacions i d’una de les demandes civils que va interposar Silvestre i els seus clients contra Pijuan i els altres magistrats del tribunal. De fet, el president de la sala ja va apuntar que no es podria reprendre fins l’any vinent.

PUBLICITAT
PUBLICITAT