PUBLICITAT

Andorra la Vella

Cartografia d’un centenar d’itineraris de muntanya

L’Espai de Neu i Allaus preveu oferir les rutes la temporada 2019-2020

Per Meritxell Prat

Marc Vilella i Aina Margalef durant la roda de premsa d’ahir.
Marc Vilella i Aina Margalef durant la roda de premsa d’ahir. | ANA / M. F.

L’espai de Neu i Allaus (EDNA) arriba a una dècada de vida fent balanç de l’activitat desenvolupada fins ara i els projectes de futur. Al llarg d’aquests anys s’han format en els diferents cursos que han ofert un total de 546 persones. A més a més, en el marc del projecte Ates (del Centre d’estudis de la neu i de la muntanya i de l’Observatori de la Sostenibilitat d’Andorra), que cartografia com de propensos són els diferents terrenys a les allaus, s’han marcat ja 37 itineraris i la intenció és que la temporada 2019-2020 n’hi hagi un centenar, incloent-hi els dominis esquiables, amb la qual cosa aquest projecte es donarà per conclòs, informa l'ANA.


Així, Aina Margalef, del Cenma, i Marc Vilella, de l’OBSA van detallar ahir que la temporada 2019-2020 es cartografiaran en el marc de l’Ates les zones de la vall de l’Angonella, els cortals de Sispony i Encamp, la vall del Madriu-Perafita-Claror, i els dominis esquiables d’Arcalís, Pal Arinsal i Soldeu el Tarter. Margalef va concretar que aquestes cartografies classifiquen les diferents zones segons si són simples, exigents o complexos i afegeix un seguit de recomanacions que pretenen «ajudar a les persones que fan activitats a la muntanya a prendre decisions» sobre quin itinerari escollir. Es tracta, també, de «desbloquejar» aquelles rutes més concorregudes i donar a conèixer alternatives que estan menys freqüentades i que també poden ser interessants per a les persones aficionades a la muntanya.

Nova web  

Una altra de les novetats presentades va ser la nova web allaus.ad, que està més adaptada a dispositius mòbils i ha estat actualitzada.


Pel que fa a les formacions, una de les vocacions de l’EDNA, al llarg d’aquests deu anys s’han fet vint edicions del nivell 1, en què s’ofereixen conceptes bàsics sobre nivologia, allaus o el material que cal dur. Hi han pres part 375 persones. També hi ha hagut deu edicions del nivell dos amb 135 inscrits. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT