PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Govern trasllada a França la inquietud pels Armilles Grogues

Cinca admet que té un impacte però que encara no es pot valorar

Per Lara Ribas

Un grup d’armilles grogues aturen un transportista en una carretera francesa.
Un grup d’armilles grogues aturen un transportista en una carretera francesa. | AFP / Georges Gobet

Les protestes dels Armilles Grogues, que ja encadenen cinc caps de setmana consecutius de mobilitzacions a França, estan generant un impacte negatiu al Pas de la Casa. Així ho va reconèixer el ministre Portaveu, Jordi Cinca, en ser preguntat sobre la qüestió ahir en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. «Hem traslladat la inquietud a les autoritats franceses», va fer saber Cinca tot indicant que havien aprofitat la visita in situ de diverses autoritats gales en els últims dies per parlar-ho directament. Precisament la setmana passada va desplaçar-se al Principat el prefecte d’Occitània, Etienne Guyot,però aquest mateix ja va anunciar davant dels mitjans de comunicació que no havien parlat del moviment dels Armilles Grogues en la reunió que va mantenir amb el cap de Govern. 

Cinca va explicar que la Policia andorrana està en contacte permanent amb la francesa. Tot i així, va apuntar que cal tenir en compte «l’element sorpresa, ja que no és fàcil saber com actuaran els manifestants perquè cada setmana ho fan en llocs diferents i sense anunciar-ho prèviament». Malgrat admetre l’afectació que està tenint al Pas de la Casa en el nombre de vehicles i visitants que entren per aquella frontera, el ministre va dir que «encara és difícil valorar-ne l’impacte». I de seguida va afegir que «les xifres del mes de novembre sembla que globalment no hauran estat tan dolentes pel que fa a l’afluència de visitants». De tota manera, Cinca sí que va deixar entreveure certa preocupació de cara al futur: «Si persistissin les mobilitzacions, evidentment que acabarien sent un problema i aleshores hauríem d’avaluar-ho de manera global i veure si cal prendre mesures supletòries». 

Dificultat de moviment

Arran de les reiterades mobilitzacions a França i de les previstes demà a Catalunya, els transportistes estan vivint uns dies i setmanes complicats. «Com a resum de l’últim mes, el que podem dir és que entre la situació francesa i la catalana, i també les dificultats amb la neu, comencen a ser molt habituals els problemes per circular», va posar de manifest el gerent de l’Associació de Transportistes de Mercaderies i Carburants d’Andorra, Víctor Filloy. 

Tot i així, va dir que encara no han pogut quantificar-ne l’impacte però que els està resultant «molt difícil complir amb els terminis que ens proposem per aquestes circumstàncies externes». De fet, el ministre Portaveu va insistir que «són actuacions que tenen lloc en un territori que no és el nostre i, per tant, no podem fer res més enllà de traslladar la nostra preocupació i exigir que es prenguin mesures per garantir una circulació fluïda i normal entre els estats, tant cap a un costat com cap a l’altre».

PUBLICITAT
PUBLICITAT