PUBLICITAT

Cinca creu que pot ser positiu per al país suavitzar el ‘Model 720’

El ministre admet que hi ha un nombre important de pisos en mans de no residents, però en desconeix la xifra

Per Lara Ribas

El ministre portaveu, Jordi Cinca.
El ministre portaveu, Jordi Cinca. | SFGA / JAViladomat

El ministre Portaveu, Jordi Cinca, ahir va pronosticar que si Espanya suavitza l’impacte de la normativa que actualment regula la declaració de béns a l’estranger, coneguda com a Model 720, «podria ser positiu per a Andorra». Ara per ara, el país veí preveu sancions més abundants que l’import dels diners ingressats, una aplicació abusiva que la Comissió Europea ja va dictaminar que era il·legal al febrer del 2017 en considerar que les multes són «desproporcionades», «discriminatòries» i «entren en conflicte amb les llibertats fonamentals de la UE». 

Just ahir, en ser preguntat a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Cinca va mostrar-se preocupat per la situació però va apuntar que precisament els seus assessors estan estudiant-la i que, en tot cas, «no serà el Govern andorrà qui prengui una decisió sinó l’espanyol». El ministre va considerar que cal fixar «un incentiu molt baix» perquè els espanyols decideixin declarar els seus béns a Andorra, majoritàriament pisos que ara estan bloquejats específicament per aquesta qüestió, i puguin fer-ho a un cost raonable. 

Reconeixement 

Tot i que no va voler xifrar els béns estrangers que segueixen sense estar declarats, Cinca va reconèixer que «hi ha un nombre important de propietats immobiliàries a Andorra en mans de no residents». Ara bé, segons va precisar, «és molt difícil de quantificar-les i es tracten d’estructures molt diferents, des de segones residències fins a pisos o apartaments pensats per explotar-los». «Cada situació és diferent i té una solució determinada, però la resolució de Brussel·les tindrà un impacte en les persones i les societats físiques amb propietats al Principat, i està clar que pot ajudar a treure a la llum tots els pisos que ara hi ha bloquejats», va recalcar Cinca. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT