PUBLICITAT

Andorra la Vella

L’oposició en bloc rebutja els ajustos del marc pressupostari

L’actualització, aprovada pels vots de DA, és la primera d’acord amb la Regla d’Or

El ministre de Finances, Jordi Cinca, durant la defensa de la modificació del Marc Pressupostari, ahir.
El ministre de Finances, Jordi Cinca, durant la defensa de la modificació del Marc Pressupostari, ahir. | Maricel Blanch

L’oposició en bloc va rebutjar ahir l’actualització del marc pressupostari de l’Administració General corresponent al mandat 2016-2019 que cal aprovar cada any. Cap votació en els darrers mesos havia aconseguit el rebuig transversal de la minoria, i de fet l’actualització va tirar endavant només amb el vot de 14 consellers de DA contra 13 de l’oposició, tenint en compte que en el moment de manifestar  el vot alguns consellers no eren presents a l’hemicicle. El marc pressupostari ajustat ahir és el primer que complirà amb la Regla d’Or, d’acord amb el compromís adquirit pel Govern d’aplicar-la en el quart any d’aquesta legislatura però també serà l’últim que hagi de complir-la ja que, si el partit de Govern repeteix majoria, està decidit a canviar-la per ajustar els criteris al tamany i a la realitat d’Andorra. 


El debat al Consell també va servir per desgranar alguns detalls més de les previsions macroeconòmiques amb què treballa el Govern: un creixement del PIB nominal de 3,2% per al 2019 i de 3% per al 2020.

Barreja

La discussió sobre el marc pressupostari ahir al Consell General es va barrejar amb la del pressupost de 2019 que haurà de tenir lloc a finals de gener o principis de febrer. El ministre de Finances, Jordi Cinca, es va esforçar més o menys pedagògicament a diferenciar els conceptes però després d’una intervenció del conseller liberal Jordi Gallardo va etzibar: «És preocupant que encara no hagi entès el funcionament de la llei de finances públiques perquè no sap dissociar el debat del pressupost de la resta». El comentari va arribar després que Gallardo es queixés de la falta de transparència del marc pressupostari, un motiu que des del punt de vista de L’A el fa «inacceptable». 


Malgrat aquesta trobada verbal entre Cinca i Gallardo, el cert és que  tots els grups i també el Govern van exhibir arguments per reforçar les seves perspectives tant del pressupost del 2019, com del marc pressupostari, i fins i tot altres com les herències de deute rebudes per part de governs passats. 


I en aquesta barreja va arribar també un dels retrets del PS que veia «increïble» que el Govern només hagués pressupostat 100.000 euros més de despesa en interessos que el 2018 tenint en compte la pujada generalitzada dels tipus d’interès. Segons el conseller Pere López, aquest fet els feia sospitar que era un estratagema per fer quadrar el pressupost 2019 respectant l’esmentat marc pressupostari. En la mateixa línia, el PS també va trobar estranya la reducció de 2 milions en la transferència a la CASS. 

Modificació

Sobre la necessitat de modificar el marc pressupostari, relacionat íntimament amb el límit de l’endeutament permès que regula la Regla d’Or, Cinca va reiterar la seva postura ja coneguda sobre els canvis al marc: «Pensem que és una eina útil però millorable i també hem d’aprendre a utilitzar-la perquè és nova i mai s’havia decidit planificar a quatre anys». Amb la mutació de la Regla d’Or en ment, el conseller d’UL+ILM, Josep Pintat va demanar que «abans de modificar-la de qualsevol manera, seria bo mirar quins criteris aplica l’FMI, la UE. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT