PUBLICITAT

Escaldes-Engordanyre

Els comerciants, preocupats pels possibles talls d’accés al país

Alguns turistes van avançar la seva arribada i altres l’han anul·lada

Per Victoria Gómez Pérez

Turistes a l’avinguda Meritxell.
Turistes a l’avinguda Meritxell. | MARICEL BLANCH

Avui comencen les rebaixes d’hivern i els comerciants esperen que la jornada concorri amb «tranquil·litat». Després de l’èxit de l’Andorra Shopping Festival i el Black Friday, molts clients ja es van fer amb els seus regals de Nadal i durant aquests pròxims 15 dies s’espera que només es realitzin compres d’última hora. A més, els responsables dels comerços estan preocupats per com els poden afectar els possibles talls de carretera que es poden produir al llarg del dia com a protesta per la celebració del Consell de Ministres del govern espanyol a Barcelona. «L’any passat tots els moviments per la independència ens van afectar molt, esperem que avui no ens passi el mateix», va dir la presidenta de l’Associació de Comerciants de Carlemany, Susagna Venable. Altres botiguers també van mostrar el seu neguit, ja que és durant aquestes rebaixes quan fan més caixa. «Les rebaixes d’estiu acostumem a ser fluixes pel tipus de roba que compra la gent. Ara, a l’hivern, les peces són més cares i, per tant, els nostres resultats són millors, però si ens tallen l’accés per arribar al país, tenim un problema», es lamentava l’encarregada d’una botiga de l’avinguda Meritxell. 

 

Ocupació hotelera

Pel que fa a l’ocupació, segons la Unió Hotelera, del 26 desembre a la nit de cap d’any es preveu que fregui el 80% (79,75%), una xifra similar al Nadal passat. Per parròquies, la més demandada serà Sant Julià de Lòria, amb un 89,75%, seguida d’Escaldes-Engordany amb un 88,12% i Ordino amb un 85,18%. Per darrere se situen Canillo amb un 83,06%, La Massana amb un 81,51%, Andorra la Vella amb un 78,60% i el Pas de la Casa amb un 73% i Encamp amb un 61,66%. Malgrat que es va informar que alguns hotels han patit cancel·lacions d’última hora amb motiu de la protesta catalana, altres establiments van assegurar que alguns clients van decidir avançar la seva arribada al país a ahir i així evitar qualsevol imprevist a la carretera. 

El dia que es preveu una major ocupació general és la de dissabte 29 de desembre amb un total del 88,83%, mentre que l’última nit de l’any patirà una lleugera davallada i assolirà el 82,23%. 

 

Vallnord, al 80%

Vallnord va informar ahir en un comunicat que l’estació de la Massana ho té «tot preparat per rebre les festes nadalenques». En total, els dominis esquiables de Pal i Arinsal oferiran fins a un 81% de pistes obertes –37 de 46– amb possibilitat d’ampliació si les condicions meteorològiques ho permeten, mentre que els remuntadors s’han ampliat al 93% –28 de 30–. Com a novetat, l’estació inaugurarà per primera vegada aquesta temporada l’snowpark amb el nivell mitjà.

Pel que fa a altres activitats, s’oferiran el Big Zip, la pista de trineus o vols en helicòpter. També hi haurà propostes gastronòmiques pel dia 22 de desembre amb motiu de la lluna plena al Coll de la Botella a Pal o al Xalet Igloo a Arinsal.

Els gruixos de neu es preveu que arribin a 40 centímetres a cota alta i fins a 20 centímetres a cota baixa amb una qualitat de neu pols. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT