PUBLICITAT

Andorra la Vella

El TS rebutja l’apel·lació de l’home que va entrar bitllets falsos al Principat

L’inculpat va cobrar 400 euros inautèntics en una operació de contraban

Diversos advocats a la seu de la Justícia.
Diversos advocats a la seu de la Justícia. | Alex Lara

La sala penal del Tribunal Superior va desestimar ahir el recurs d’apel·lació presentat per l’advocat de l’acusat de falsificar i posar en circulació al país quatre bitllets de 100 euros. L’inculpat, que es troba en presó preventiva per altres causes, haurà de fer front a la pena de Corts, que el passat 25 de juliol va dictar un any de presó ferma i una multa de 400 euros. En el recurs, la defensa demanava l’absolució o, per ser reincident i trobar-se ja a la garjola, tres mesos de presó.

El TS ratifica la condemna per un delicte major de moneda falsa amb la finalitat de posar-la en circulació i amb l’agreujant de reincidència per uns fets que es remunten l’abril del 2016, quan l’home va obtenir 1.800 euros, dels quals 400 eren falsos, en un viatge fet a Espanya per contraban de tabac. Tant en primera com en segona instància, l’acusat que assegurar que no hi havia «maldat» en l’acció perquè no sabia que els bitllets eren inautèntics perquè coneixia al comprador «des de feia anys». El fiscal, però, no va eludir que els diners provenien d’una operació de contraban. «Vostè hauria de tenir una sospita que podien ser falsos», va emfatitzar durant la vista d’apel·lació, celebrada el passat 18 d’octubre. 

Corts va atribuir poca validesa al seu relat perquè els informes pericials van confirmar que dos dels quatre bitllets confiscats tenien la mateixa numeració i els altres dos ja havien estat decomissats a Andorra. La defensa va seguir buscant motius d’apel·lació i va afirmar que el condemnat mai havia comès un delicte de falsificació. La fiscalia també va debatre aquest extrem en recordar que el 2013 va cobrar xecs de la seva germana, que es trobava a l’Argentina, falsificant-ne la signatura.

La pena de Corts és menor 

El TS va avalar la sentència de Corts, que va rebaixar la petició de la fiscalia. El Ministeri Públic sol·licitava 18 mesos de privació de la llibertat i una sanció de 600 euros. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT