PUBLICITAT

Lleida

Dos crims mortals en els últims 10 anys a l’Alt Pirineu

Tots dos van ser l’any 2011, a Vielha i a la Torre de Capdella

Per El Periòdic

La Torre de Capdella.
La Torre de Capdella. | RÀDIOSEU

La regió policial del Pirineu occidental només ha registrat dos crims mortals al llarg dels darrers 10 anys. A més a més, tots dos van ser ja fa set anys, al 2011. La dada es desprèn d’un estudi publicat per l’ACN en base a dades dels Mossos d’Esquadra en aquest decenni, que constaten que l’Alt Pirineu i Aran és la regió catalana més segura, en aquest i d’altres àmbits. Prova d’això és que en el mateix període, per exemple, a la demarcació de Lleida hi ha hagut fins a 28 crims; és a dir, que 26 d’aquests fets han estat a les comarques de la plana de Lleida, amb especial incidència al Segrià. Concretament, els dos crims mortals del Pirineu van ser el d’un home que va violar i assassinar la seva exdona a la capital aranesa, Vielha, i l’homicidi d’un home amb arma blanca a la Torre de Capdella, al Pallars Jussà. En el primer cas, l’autor va ser condemnat i compleix actualment una pena de 24 anys de presó. En el segon, en canvi, els Mossos van detenir la parella i el fill de la víctima però finalment van ser absolts per manca de proves.

De fet, la policia reconeix que en molts casos la identificació dels autors no es tradueix en el compliment de penes de presó: un de cada quatre autors d’aquests 28 crims segueix actualment al carrer. D’aquests casos, poc més de la meitat (15) han acabat amb una condemna judicial a l’acusat; 6 estan pendents de judici, i en els 7 restants (un 25% del total) els presumptes assassins estan en llibertat. Concretament, en 4 d’aquests casos falten encara proves per dur-los a judici -malgrat que els Mossos tenen sospitosos- i en els altres 3 han estat absolts pel tribunal, com va ser el cas de la Torre de Capdella.

Des del 2009, a la demarcació de Lleida hi ha hagut una mitjana d’entre dos i tres crims mortals anuals. L’any més conflictiu va ser el 2011 amb 5 casos -que inclouen els dos únics del Pirineu- dels quals en van resultar només dues condemnes judicials. El 2013 és l’únic any en què van acabar amb condemna tots els crims, quatre en total, segons va recollir Ràdio Seu. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT