PUBLICITAT

Andorra la Vella

Alerta de pujades del preu del lloguer abans que s’aprovi el canvi legislatiu

El raonador del ciutadà ja ha rebut diverses consultes al respecte i d’altres sobre una possible rescissió del contracte

Per Lara Ribas

Vista aèria dels habitatges de la capital i Escaldes-Engordany.
Vista aèria dels habitatges de la capital i Escaldes-Engordany. | Maricel Blanch

El raonador del ciutadà, Marc Vila, ahir va alertar que ha començat a rebre consultes de gent que ha rebut cartes o mostres d’intencions de pujades en el preu del lloguer arran de l’anunci del Govern que els contractes que finalitzin aquest 2019 o que ja es renoven tàcitament s’hauran de prorrogar un any i només es podran augmentar en base a l’IPC. «De moment, me n’han arribat un parell i la propera setmana en podria rebre dos o tres més, però és important que els propietaris s’adonin que un cop entri en vigor la nova normativa aquests avisos no tindran validesa ni es podran fer efectius perquè els contractes es prorrogaran automàticament», ahir va reflexionar Vila després de participar en la tercera reunió de la Comissió Nacional de l’Habitatge.

Els increments, però, no han estat l’única reacció dels propietaris a les mesures del Govern i l’ACU ha detectat el cas d’una dona a qui volen rescindir-li el contracte i que ha rebut un burofax on li notifiquen que ha d’abandonar el pis quan venci l’acord. «Tenim por que aquesta pràctica es vagi estenent i és evident que quant més tardi a aplicar-se la nova mesura sobre la renovació dels lloguers, els propietaris tindran més marge d’actuació i més gent es podrà veure afectada per aquesta situació», va advertir en declaracions a aquest rotatiu el president de l’ACU, Lluís Ferreira. 

De tota manera, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va apuntar que «no es pot intentar extingir ràpidament un contracte i, en cas que hi hagi persones perjudicades, tenen l’empara de les institucions públiques i poden anar a la justícia per reclamar un exhauriment abans de termini». Des del sector immobiliari, el president de l’AGIA, Jordi Galobardas, va reconèixer que són «conscients que hi ha hagut abusos en determinats lloguers» tot assegurant que hi estan en contra, però va negar que hagin detectat la col·laboració d’algun col·legiat en aquests increments. 

Avançament dels estudis

Malgrat ser conscients de la problemàtica entorn de l’habitatge, tots van coincidir que primer cal disposar de dades fiables i detallades i després acordar les mesures més adients. Tot i que en el decurs de la reunió el Departament d’Estadística va exposar com avancen els estudis que està duent a terme sobre el preu dels lloguers i el nombre de pisos buits, Espot ja va comunicar que les dades no es faran públiques fins que es disposi de les conclusions «per evitar polèmiques estèrils com les que van tenir lloc arran de la passada comissió». Sense entrar a donar xifres, però, el raonador del ciutadà va indicar que «es va posar clarament sobre la taula la diferència entre la mitjana dels preus de lloguer que s’estan pagant i la de les ofertes d’arrendament que es poden trobar avui». 

El ministre va explicar que no treballen amb «un deadline fixat perquè depèn molt de les dades que se’ns proporcionin, particularment des dels comuns». Tot i així, va insistir un cop més en la necessitat de col·laboració de totes les administracions i organitzacions com l’AGIA. De fet, Galobardas va especificar que «seguim treballant en el nostre estudi i és possible que d’aquí pocs mesos el tinguem en una fase avançada».

Altres experiències

Precisament en la trobada d’ahir van participar diversos responsables de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona, que van explicar la realitat de l’habitatge a la capital catalana i la seva àrea metropolitana, així com les mesures que s’han posat sobre la taula per intentar pal·liar o resoldre la problemàtica. «Per exemple, han parlat de crear un índex de preus de referència o d’impulsar un parc d’habitatge públic d’ús protegit o de caràcter social», va destacar Espot tot indicant que «algunes d’aquestes mesures mereixen ser estudiades amb més deteniment».

Pel que fa al preu de referència, el ministre va indicar que ho veu «factible» però va rebutjar «imposar un topall mínim o màxim perquè pot contribuir a desincentivar el creixement de l’oferta de lloguer residencial». El president de l’AGIA, en canvi, va considerar-ho una mesura «molt interessant, ja que pot ajudar a evitar que els propietaris tinguin l’incentiu de pujar desmesuradament el preu del lloguer».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT