PUBLICITAT

Andorra la Vella

Retencions importants a la xarxa viària per la nevada generalitzada

La Policia sanciona i immobilitza tots els vehicles sense equipaments, un dels causants de les cues

Per Joan Josep Blasco, Lara Ribas

Cua de cotxes aquest matí a encamp.
Cua de cotxes aquest matí a encamp. | T.N.

La tan esperada nevada que avui ha afectat la totalitat del Principat, amb gruixos que van des dels 20 centímetres a les cotes més baixes fins als 80 centímetres als cims, ha provocat importants retencions al conjunt de la xarxa viària. «Hem tingut una situació normal de neu, però l’efecte por i la falta d’equipaments ha propiciat el col·lapse a les carreteres», ha explicat el cap de Mobilitat, Jaume Bonell, després de mantenir una reunió amb efectius del seu departament, Protecció Civil, la Policia, Bombers, COEX i el Ministeri d’Educació per valorar la situació del temporal i coordinar-se al màxim possible. 

La nevada ha arribat a totes les parròquies ben entrada la matinada i no ha cessat en tot el dia. A les deu del matí, a la CG3 a partir de la Cortinada, ja s'ha passat de la fase d’alerta groga a la vermella, que prohibeix la circulació de camions i obliga els autobusos a portar cadenes. I a primera hora de la tarda, la fase vermella s'ha fet extensible a la CG3, a partir d’Ordino, i a la CG2, a partir de Meritxell, i s'ha activat la fase negra, que implica tallar la carretera, a la zona de la Coma de Ransol, el Port d’Envalira, la RN22 d’accés a França i la zona d’Arcalís des de Sorteny.

Controls i sancions

Tot i l’obligatorietat de circular amb equipaments especials des de primera hora del matí, les onze patrulles de la Policia que hi havia escampades arreu del territori fent controls han interceptat diversos vehicles que no anaven degudament preparats. Entre aquests, el cap de Mobilitat ha apuntat que s'han sancionat i immobilitzat alguns camions que accedien al Principat per la frontera sud sense equipaments, així com alguns vehicles nacionals. «Aquesta és una de les mesures que ens han de fer pensar una mica; no hem d’esperar aquestes sancions i en un país de muntanya com el nostre els equipaments ja han d’estar als vehicles des de mitjans d’octubre», ha posat de relleu Bonell. 

La previsió és que el temporal de neu i vent vagi minvant i que les temperatures baixin dràsticament

Tot i així, la cara visible de Mobilitat ha apuntat que aquest no és l’únic motiu que explica el col·lapse d’ahir. «La neu genera situacions de bloqueig a molts conductors, que el que fan és reduir la velocitat i baixar a res per hora, a una velocitat inquantificable, i això en un moment de coincidència de molts vehicles et porta al col·lapse», ha argumentat Bonell. De fet, ha aprofitat per recordar que des de Mobilitat recomanen que sobretot les persones amb certa aprensió de circular sobre la neu en dies com els d’ahir evitin agafar el cotxe si no és estrictament necessari o recorrin al transport públic. 

Incidències de caràcter lleu

Malgrat les retencions que s'han generat de baixada al centre urbà des de la Massana i Encamp i que han convertit trajectes que habitualment es fan en quinze o vint minuts en més d’una hora de cua a la carretera, no s'han registrat accidents importants. Fins a les 14.00 hores, els bombers només havien efectuat cinc sortides, segons ha especificat Bonell, «per patinades i caigudes de gent al carrer, luxacions i trencaments, i també un atropellament a la zona de la Massana». 

Alerta de gelades

A primera hora de la tarda, el temporal va obligar a tancar l’accés a França, el Port d’Envalira i altres punts

El cap de Mobilitat ja ha avançat que el temps aniria millorant durant la jornada de demà. «La previsió és que la neu i el vent vagin minvant, però que s’experimenti una baixada considerable de les temperatures», ha indicat Bonell tot insistint que caldria estar alerta a les gelades a la carretera. «La sal fundent que utilitzem a les carreteres no té eficàcia en disminuir la temperatura i precisament aquesta és la casuística que ens trobarem a partir d’aquesta mitjanit», ha advertit el responsable de Mobilitat. Per això, ha fet una crida a extremar les precaucions a l’hora tant de circular en vehicle com de desplaçar-se a peu. De la mateixa manera que avui, la jornada d’esquí escolar de demà ha quedat anul·lada per la previsió meteorològica.

Pràcticament la totalitat de les pistes

Les intenses nevades de la nit de dimarts i el dia d'avui, així com les previsions per demà i els propers dies, permetran que els dominis esquiables del país tinguin operatives pràcticament la totalitat de les pistes de cara a aquest cap de setmana. Des de Vallnord - Pal Arinsal, ja van anunciar que obririen el 100% de les seves instal·lacions: 27 pistes a Pal i 19 a Arinsal, a més d’un total de 30 remuntadors entre les dues. Pel que fa a Grandvalira, les darreres precipitacions hi han deixat gruixos de fins a 60 centímetres de neu nova. D’aquesta manera, el camp de neu encara el cap de setmana amb l’objectiu de condicionar progressivament pràcticament la totalitat de la superfície esquiable. L’oferta d’activitats de totes dues estacions també s’amplia i mentre que Vallnord reobre els circuits d’esquí de muntanya i raquetes, Grandvalira posa en marxa les esquiades de primera hora i els safaris nocturns. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT