PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La menor accidentada a Pal pateix un traumatisme cranial

Bonell alerta de «tolerància zero» amb els vehicles sense equipaments davant del col·lapse per la nevada d’ahir

Per Lara Ribas, Victoria Gómez Pérez

Un parell de nens juguen amb la neu de camí cap a casa, ahir a l’entrada d’Encamp.
Un parell de nens juguen amb la neu de camí cap a casa, ahir a l’entrada d’Encamp. | Maricel Blanch

La menor que el passat diumenge es va accidentar a Pal i posteriorment va ser traslladada a l’Hospital de Sant Pau de Barcelona segueix ingressada, però es desconeix en quin estat es troba perquè des del centre hospitalari van declinar donar informació en tractar-se d’una menor. De tota manera, l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, on va ser ingressada en un primer moment, va comunicar que la menor va arribar amb un traumatisme cranioencefàlic i altres traumatismes.

L’accident es va produir el diumenge al matí a l’estació de Vallnord Pal Arinsal, concretament al sector de Pal. Segons van explicar des de l’estació, l’incident es va produir quan l’esquiadora baixava per la pista Transversal –verda– i va perdre el control de tal manera que va accedir a la pista Besurt II –blava–, que la creua, i va acabar col·lisionant amb un arbre a l’alçada de la segona balisa. L’avís de l’accident es va efectuar a les 10.30 hores del matí i cinc minuts més tard els pisters del sector ja es trobaven al lloc dels fets, on van poder constatar que la nena portava casc i que en aquell moment les condicions meteorològiques eren bones i la qualitat de la neu era pols.

A les 11.12 hores, la menor, estabilitzada, era traslladada a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. El primer diagnòstic del centre hospitalari ja va determinar que tenia una clavícula i el fèmur trencats, així com un traumatisme cranioencefàlic, motiu pel qual va ser traslladada també en helicòpter fins a Barcelona. A banda d’aquest incident, el passat dissabte un home de 21 anys va accidentar-se a Grandvalira, al sector del Tarter. De la mateixa manera que en el cas anterior, l’accidentat va ser traslladat en helicòpter al centre hospitalari andorrà, on van detectar-li una fractura vertebral, i posteriorment també va ser traslladat a l’Hospital de Sant Pau.

Accident

Més enllà d’aquests dos accidents d’esquí, la nevada d’ahir va tornar a generar complicacions a la xarxa viària del Principat i, al matí, un vehicle amb matrícula andorrana va patir un accident a la carretera entre Anyós i l’Aldosa, de manera que va quedar tombat en un costat de la calçada i va provocar retencions en el trànsit. El conductor va perdre el control del vehicle a causa de la neu, però cap de les tres persones que l’ocupaven van resultar ferides. Així i tot, l’accident va provocar que es necessités una hora per travessar la Massana.

«Tolerància zero»

El cap de l’àrea de Mobilitat, Jaume Bonell, en una roda de premsa convocada d’urgència, va anunciar «tolerància zero» amb els vehicles que no vagin equipats correctament. Així, des d’ahir al matí, la Policia ha intensificat els controls –actualment hi ha 14 patrulles coordinades amb els agents de circulació comunals– per tal de sancionar aquells conductors que no compleixin amb les normes establertes i que poden suposar multes de 180 euros per als turismes i de 500 euros per als vehicles industrials. A més, «si s’escau», també es procedirà a la seva immobilització, ja que «davant d’una situació excepcional, hem d’actuar amb contundència», va dir Bonell tot assegurant que «no se’n deixarà passar ni una». La setmana passada, el cos d’ordre ja va posar sancions a una desena de persones precisament per no dur equipaments d’hivern o cadenes. 

Malgrat que no s’esperen grans gruixos de neu per aquests dies, el cap de Mobilitat va avançar que «sí que seran suficients» per alterar l’estat del trànsit i va demanar agafar el cotxe només quan sigui necessari i, si és possible, utilitzar el transport públic. De fet, ahir a la tarda la circulació va ser especialment complicada, ja que cap a les 19.00 hores ja era obligatori circular amb equipaments especials o cadenes a tota la xarxa viària del país. A més, durant una estona, es va haver de taller el túnel del Pont Pla en sentit pujada per poder netejar la calçada, i en el tancament d’aquesta edició, seguien tallats el port d’Envalira, l’accés a França, a Arcalís i la carretera de Ransol.

«La neu no pot ser notícia»

L’esquí escolar també es va veure alterat per la nevada i ahir es van suspendre totes les classes programades. Bonell va avançar que la situació s’anirà avaluant dia a dia, en funció de les condicions meteorològiques i, sobretot, del vent. Des del Servei Meteorològic, preveuen per avui ràfegues de fins a 120 quilòmetres per hora als cims i d’entre 70 i 80 als fons de les valls.

Amb tot, Bonell va considerar que «no podem aturar l’economia del país per la neu» i que una nevada «no pot ser un drama ni la notícia del dia», sinó que s’ha de viure amb «normalitat». Per aquest motiu, va indicar que la ciutadania ha d’entendre que «a Andorra neva» i, per tant, ha d’estar «preparada» durant tota la temporada d’hivern. Tanmateix, va aclarir per a tots aquells «que acusen l’administració de no fer la feina» que els llevaneus no poden treballar correctament perquè la xarxa està saturada, «perquè la ciutadania no col·labora i fa cas omís a les recomanacions» de Mobilitat. En aquest sentit, Bonell va recordar que des de l’àrea es proposa anticipar-se i estar atent a la informació que es proporciona, així com molta precaució. 

Previsions

El Principat es troba actualment en fase groga amb un elevat risc d’allaus –4 de 5–, especialment a les parròquies altes on es poden arribar a acumular fins a 50 centímetres de neu.

PUBLICITAT
PUBLICITAT