PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Consell aprova el canvi en el copagament de la CASS

La reforma inclou el tercer pagador, que permet pagar directament el 25%

Per El Periòdic

Una sala d’atenció mèdica.
Una sala d’atenció mèdica. | MARICEL BLANCH

El Consell General va aprovar ahir la modificació de la Llei de la seguretat social amb l’objectiu d’evolucionar cap a un model d’atenció integrada, que contempla la via del metge referent i el sistema de copagament que se’n deriva de la CASS.

Així doncs, el pacient haurà de passar primer pel seu metge de capçalera, o el pediatra en el cas dels menors, perquè posteriorment sigui derivat a un especialista. Un altre de les principals novetats és que s’implementarà el tercer pagador, amb la qual cosa el pacient només haurà d’abonar directament el 25% de l’import i no caldrà esperar que li retornin el 75% com fins ara.

En canvi, aquells pacients que vagin directament a l’especialista sense haver passat prèviament pel metge referent hauran de tenir en compte que la CASS només reemborsarà el 33% de la visita i el 60% dels actes derivats. En el cas d’anar a una especialista no convencionat, la cobertura sanitària es reduirà al 20%, mentre que fins ara era del 33%.

El reemborsament de la CASS es reduirà al 20% per als pacients que vagin a un centre no convencionat

El ministre de Salut, Carles Álvarez, va defensar que aquest nou model racionalitzarà la despesa «creant mecanismes d’incentius per a la via preferent» i contribuirà a generar un sistema d’assistència sanitària «més adequada i sostenible».

La votació a l’hemicicle va ser aprovada amb els vots a favor de DA, UL-ILM i la consellera independent Sílvia Bonet, mentre que la resta de l’oposició (PS, L’A i SPD) es va abstenir, entre d’altres motius, pel risc de no contenir la despesa pública.

En aquest sentit, la consellera liberal Judith Pallarés va afirmar que «alguns comentaris de la CASS reconeixen que algunes d’aquestes modificacions incrementaran el cost de les finances públiques». 

Per la seva banda, la consellera del PS Rosa Gili es va mostrar escèptica en relació amb la seva implementació, ja que va esgrimir que no «dona seguretat jurídica amb algunes definicions relacionades amb la cobertura sanitària fora de l’àmbit nacional i sobre el volant mèdic.

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT