PUBLICITAT

Andorra la Vella

La micropigmentació estarà finançada per la CASS

La tècnica busca reconstruir les aureoles mamàries sotmeses a la mastectomia

Per El Periòdic

La consellera independent Sílvia Bonet
La consellera independent Sílvia Bonet | MARICEL BLANCH

La proposta d’acord, impulsada per la consellera independent Sílvia Bonet, per incloure el tractament de la micropigmentació dins de la cartera de serveis de la CASS va ser aprovada ahir pel Consell General després que aconseguís el consens de tota la cambra. 

La tècnica busca reconstruir tant el mugró com les aureoles mamàries de les dones afectades pel càncer de mama —el tumor que es diagnostica amb major freqüència— i que han hagut de ser sotmeses a la mastectomia. 

Bonet va esgrimir que el fet de no finançar la micropigmentació deixava fora «a les persones amb pocs recursos», motiu pel qual va expressar el seu agraïment pel suport unànime de l’hemicicle.

Una de les qüestions essencials en les quals van incidir els parlamentaris per justificar en la necessitat d’incorporar aquest tractament és que no només radica en les conseqüències físiques, sinó que també provoca greuges psicològics arran de l’amputació parcial o total de les mamelles. 

En aquest sentit, Bonet va manifestar que els efectes secundaris i col·laterals de la mastectomia «repercuteixen de manera dràstica en l’autoimatge de les dones».

El conseller de DA Antoni Fillet va afirmar que la micropigmentació «pot ajudar a millorar l’autoconcepte i l’autoestima» de les dones afectades pel càncer de mama.

Per la seva banda, la consellera d’L’A Judith Pallarés va recalcar la importància d’un tractament com aquest «per combatre les seqüeles psicològiques».

La consellera general d’UL-ILM Carine Montaner va celebrar una proposta que «és un bé per les dones», ja que contribuirà «a restituir la feminitat de les pacients». A més, Montaner va afegir que vist el cost unitari de la micropigmentació «resulta residual a nivell pressupostari».

Per concloure la seva intervenció, Bonet va agrair la sensibilitat de tots els conseller generals davant «una qüestió sanitària que no ha d’interferir amb les eleccions». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT