PUBLICITAT

El Grup de Recerca de Cerdanya recupera la Nit d'Ànimes

EL PERIÒDIC
PUIGCERDÀ

Diumenge al vespre Puigcerdà va tornar a ser l’escenari de la Nit d’Ànimes organitzada pel Grup de Recerca de Cerdanya (GRC) en el seu objectiu de recuperar les tradicions etnològiques pirinenques. Com l’any passat, diversos espantanens van recórrer els carrers de la capital cerdana la nit del dia 31. Des del GRC s’insisteix que la Nit d’Ànimes és una bona oportunitat per convertir la influència creixent del Halloween anglosaxó en una recuperació de les tradicions autòctones.

La comitiva dels espantanens d’aquest any estava formada per diversos personatges mítics relacionats amb la mort: El Rossegacebes del Vilar d’Urtx, una ànima en pena condemnada per haver robat les cebes del seu veí; la Nit de Meranges, tota vestida de negre i que habita als cims de les muntanyes; el Papassa d’Urús i Bellver, la versió cerdana del Papus; el Camunyes, un ésser que devora els nens i habita als terrats i a les golfes; la Banya Verda, un dimoni que s’endu els infants dolents a l’Infern; el Jan del Gel de la Vall de Ribes, que s’endu els nens que surten de casa quan fa fred; i la Mort, representada amb la dalla tradicional. La comitiva dels espantanens va recórrer des de les set del vespre els carrers del centre de Puicerdà repartint caramels entre els nens que es trobaven al seu pas.

El GRC destaca que la Nit d’Ànimes és la versió catalana del Halloween, tradició d’origen irlandès per bé que popularitzada gràcies a la influència dels Estats Units.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT