PUBLICITAT

Andorra La Vella

La Policia portuguesa reforçarà la seguretat de la Cimera a Andorra

Cuba i Portugal també acolliran esdeveniments i reunions ministerials

Per Victoria Gómez Pérez

Signatura d’acord i memorando entre la secretaria pro tempore del ministeri d’Afers Exteriors i la SEGIB.
Signatura d’acord i memorando entre la secretaria pro tempore del ministeri d’Afers Exteriors i la SEGIB. | SFGA / JAVILADOT

La celebració de la Cimera Iberoamericana 2020 portarà a un centenar d’alts càrrecs polítics de la Península i Amèrica Llatina al Principat. Per a la seguretat de tots ells ja fa temps es va anunciar que es demanaran reforços a la Policia espanyola, però ahir Ubach també va confirmar la col·laboració de la portuguesa. Precisament la comunitat lusitana serà molt present en aquesta edició, ja que és «una de les més importants» d’Andorra i des del Govern se li vol donar a la seva llengua «el mateix pes» que a l’espanyola –ambdues són els idiomes oficials de la Cimera Iberoamericana–. Així mateix, el català es mantindrà com a llengua d’«ús intern».

Ahir també es va produir la primera reunió de la secretaria general iberoamericana, Rebeca Grynspan, amb el cap de Govern, Toni Martí, i Ubach. Entre els temes que van tractar, la ministra va destacar que el lema escollit per treballar el pròxim any és Innovació per al desenvolupament sostenible – Objectiu 2030, donant continuïtat a la feina feta per Guatemala i la resta d’Estats el 2016. Martí va reiterar a Grynspan la voluntat andorrana de compartir reunions sectorials i per això ja s’ha ofert a Cuba i a Portugal la col·laboració en l’organització d’alguns esdeveniments i trobades ministerials. Va ser el mateix cap qui fa uns mesos en una sessió al Consell General va explicar que aquesta mena d’aportacions ajudaran a reduir  substancialment la despesa econòmica global de l’organització de la Cimera.

La primera reunió que presidirà Andorra serà aquest mes de juny a Madrid amb els coordinadors nacionals i responsables de cooperació exterior de tota la comunitat iberoamericana. A la tardor, va avançar la ministra, també hi haurà una trobada de ministres d’Exteriors i el Fòrum de Governs Locals. En aquest sentit, segons va informar el Comú d’Andorra la Vella en un comunicat, la cònsol major, Conxita Marsol, va rebre Grynspan per tractar la qüestió, ja que «des del 2006 ha esdevingut un espai permanent de trobada, debat i cooperació entre municipis i províncies».
El calendari d’esdeveniments clourà amb la Cimera de caps d’Estat i de Govern, prevista el novembre de 2020, que acollirà alts mandataris dels 22 països de la comunitat.

Grynspan també va aprofitar la visita per oficialitzar el traspàs de la secretaria del Fòrum Empresarial 2020 a la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) i signar en el seu llibre d’or. El president, Gerard Cadena, va mostrar la seva satisfacció i va informar a través d’un vídeo a Twitter que li havien explicat a la secretaria «com organitzaran la Cimera». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT