PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

PS i L’A es mostren preocupats per la custòdia del vot judicial

Ambdós partits envien una petició conjunta la Govern demanant detalls per a un «procés amb garanties»

Per El Periòdic

Vot judicial a la Batllia durant les eleccions comunals de 2015.
Vot judicial a la Batllia durant les eleccions comunals de 2015. | Tony Lara

El PS i L’A es van mostrar ahir, a través d’un comunicat conjunt, preocupats per la custòdia del vot judicial a la Batllia. Així ho demostra la carta enviada pels presidents d’ambdós partits, Pere López i Jordi Gallardo, respectivament, adreçada al secretari general del Govern, Jordi Casadevall, a qui li demanen que «asseguri el bon funcionament dels processos electorals al Principat» i, molt especialment, el del vot judicial. «Us adrecem el present escrit per demanar-vos quina cadena de custòdia preveu el Govern per l’urna o urnes electorals situades a la Batllia pel vot per dipòsit judicial», conclouen la carta els presidents després d’haver repassat diversos articles de la Llei Qualificada del Règim Electoral i del Referèndum així com a la Comissió de Venècia. 

Nocturnitat

De fet, els dos partits sol·liciten «més concretament» que els «detalli quines mesures prendrà el Govern per tal de garantir la custòdia efectiva de les urnes situades a la Batllia durant el període habilitat a aquest efecte i, molt especialment, qui custodiarà les urnes durant els moments en els quals la Batllia romangui tancada al públic».

 
A més López i Gallardo li recorden per escrit a Casadevall que «l’article 3.2.a.6 del Codi de Bones Pràctiques en Matèria Electoral de la Comissió de Venècia (Comissió Europea per a la Democràcia pel Dret) sobre processos electorals, que especifica que les urnes mòbils únicament han de ser permeses en condicions estrictes que evitin qualsevol risc de frau». En aquest sentit, els dos polítics també recorden que la mateixa recomanació internacional assenyala «la cooperació del Ministeri de l’Interior en tasques com el transport i emmagatzematge de materials electorals». 

Motivacions


Entre els arguments esgrimits pels polítics a l’hora de fer la seva petició, destaca el del pes que ha pres aquesta opció per exercir el dret a vot en les darreres conteses electorals: «La importància del vot judicial, per dipòsit judicial, i també, ara, del vot per correu, és creixent. La nostra voluntat és que el procés electoral es desenvolupi amb garanties totals per a tothom i també recollint les recomanacions internacionals», va manifestar López. 


En aquesta mateixa línia, Jordi Gallardo va recordar que el vot dipositat a la Batllia «ha anat a l’alça a les darreres eleccions i que tot fa preveure que també serà així a les eleccions que es duran a terme el 7 d’abril», qui també va pronosticar que, tenint en compte els votants que a hores d’ara ja s’han inclinat pel vot per correu, les paperetes que acabin sent custodiades per la Batllia podrien augmentar encara més.


Aquesta previsió de canvi de mètode dels electors, «ens ha motivat a demanar quines seran les mesures que el Govern implementarà seguint les recomanacions dels Governs internacionals en qualsevol procés electoral per a garantir la custòdia i que no hi hagi cap alteració de les urnes del vot a la Batllia», va afegir el president de L’A.


Per a sintetitzar el seu objectiu, Pere López va simplificar: «Per dir-ho en un llenguatge molt de carrer i molt directe, que tothom estigui tranquil i confiat sobre el conjunt del procediment».
opció a l’alça / En l’última dècada l’opció del vot judicial, primer únicament possible per dipòsit personal a la Batllia i ara també a través del correu postal, ha guanyat adeptes. Alguns dels usuaris, asseguren que a banda de permetre’ls votar amb anticipació i dedicar la jornada electoral a qualsevol altra cosa, també eviten la pressió social del vot al col·legi electoral. La llei estableix que el vot en seu judicial es pot exercir des del primer dia de campanya electoral, que enguany serà el 23 de març, fins a les 13.00 hores del dia anterior a la jornada electoral, és a dir, fins al 6 d’abril.

 
En les últimes eleccions generals, celebrades l’1 de març de 2015, el 23,9% del cens electoral de 24.512 persones, és a dir, 5.809 electors van optar pel vot en seu judicial. La Massana va ser la parròquia on més habitants van triar aquesta opció, concretament, el 26% del cens. En canvi, Canillo, amb només un 18,5% d’electors que van exercir el seu dret a través del vot a la Batllia va ser on més es va optar per personar-se al col·legi electoral. 


Si ens fixem en les eleccions generals del 2011, encara va ser més popular el vot judicial, ja que el va exercir el 31,43% del cens. En aquella ocasió, Ordino va ser la parròquia que més va optar per aquest sistema (33,8% del cens) i la que menys, Escaldes-Engordany, amb el 28,12% del cens. 

«Marca blanca» a les llistes parroquials conjuntes

El secretari general i d’organització de L’A, Gerard Estrella, va anunciar ahir que les llistes conjuntes amb el PS a les circumscripcions territorials aniran sota «una marca blanca». Així ho va expressar en declaracions a l’Ara i aquí, tot i que no va aclarir si hi acabarà apareixent imprès el logo de L’A i del PS . 

Estrella, en les mateixes declaracions, també va assegurar que el pacte veurà la llum amb llistes conjuntes territorials, almenys, en cinc parròquies. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT