PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Nou rècord estratosfèric de Kilian Jornet

Estableix a Noruega una nova marca de desnivell positiu en 24 hores

Per El Periòdic

Jornet va finalitzar exhaust el repte.
Jornet va finalitzar exhaust el repte. | © Matti Bernitz / Lymbus

Kilian Jornet no es cansa d'ampliar el seu palmarès. Aquest cap de setmana passat, l'esportista cerdà ha establert un nou rècord d'ascensió vertical d'esquí de muntanya en un dia. Concretament, va fer 23.486 metres de desnivell positiu en 24 hores; és a dir, va pujar amb les pells de foca a una mitjana de quasi un quilòmetre per hora al llarg de tota una jornada. A més a més, en els descensos que feia per tornar a iniciar l'ascens va assolir velocitats de fins a 115,6 km/h.

Jornet va fulminar així el rècord anterior d'aquest repte, que havia establert tot just l'any passat el noruec Lars Erik Skjervheim amb 20.939 metres en vint-i-quatre hores. Així, l'atleta cerdà va rebaixar aquesta marca en 2.547 metres. De fet, la fita l'ha dut a terme a Noruega -on resideix actualment amb la seva parella, la sueca Emelie Forsberg. Va ser concretament a l'estació d'esquí de Tusten, que està situada a tocar del mar, envoltada de fiords, i que té una altitud màxima de només 700 metres.

En aquest sentit, Jornet va definir irònicament l'experiència com "fer el hàmster durant 24 hores", perquè va estar pujant i baixant per la pista principal al llarg de tot un dia i havent de fer servir el frontal durant bona part de les hores. Després de finalitzar, visiblement cansat per l'esforç, l'esportista pirinenc va narrar que "aquesta no és la definició de dia divertit" però que havia estat "genial provar-se per veure què és el que puc fer".

Alhora, Kilian Jornet va agrair la col·laboració de l'equip Romsal Rando, que el va acompanyar en molts moments del repte, i va detallar que al llarg del dia havia gastat fins a cinc parells de pells de foca, però que en canvi no es va canviar les botes en cap moment. Des de la base de l'estació, a 100 metres d'altitud, va fer un total de 51 ascensions. Les 14 primeres van ser fins a la cota 650, amb la qual cosa ja va acumular 7.650 metres de desnivell positiu, mentre que les 37 restants va estar pujant fins al voltant de la cota 500. 

Per fer-se una idea de les dimensions de l'activitat, la marca establerta equival a pujar més de 23 vegades seguides des de la base de l'estació de Masella (1.600 m) fins al cim del Niu de l'Àliga (2.537 m), una ruta molt popular entre els aficionats a l'esquí de muntanya al Pirineu.

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT